Izraēlas politika pret okupēto palestīniešu teritoriju iedzīvotājiem pielīdzināma noziegumam pret cilvēci, otrdien sacīja ANO cilvēktiesību eksperts palestīniešu teritorijās Ričards Falks.
Eksperts aicina ANO "steidzami rīkoties", lai "iedzīvinātu pieņemtās normas un aizsargātu civiliedzīvotājus no tā, ka viņi tiek kolektīvi sodīti, īstenojot politiku, kas pielīdzināma noziegumam pret cilvēci".

"Būtu nepieciešams, ka Starptautiskā krimināltiesa izmeklē situāciju un nosaka, vai Izraēlas civilajiem līderiem un militārajiem komandieriem, kas ir atbildīgi par Gazas blokādi, būtu izvirzāmas apsūdzības par starptautiskā krimināllikuma pārkāpumiem un vai viņi būtu tiesājami," uzsvēra Falks.

"Tik daudzas apsūdzības no parasti piesardzīgo ANO amatpersonu puses nav pieredzētas kopš Dienvidāfrikas aparteīda ziedu laikiem," norādīja Falks. "Tomēr Izraēla ar pilnu sparu turpina Gazas blokādi, pieļaujot, ka tur nokļūst tikai tik daudz pārtikas un degvielas, lai neizceltos masveida bads un neizraisītos plašas slimības," viņš teica.

Savukārt Izraēlas puse trešdien kategoriski noraidīja ANO eksperta apsūdzības.

"Ar šo paziņojumu, kurā vairāk ir Izraēlai naidīgas propagandas nekā patiesības, eksperta reputācijai nodarīts pamatīgs trieciens," sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jigals Palmors.

"Situācija Gazas joslā ir tiešas sekas kustības "Hamas" izraisītajai vardarbībai, no kuras cieš ne vien Izraēlas civiliedzīvotāji, bet arī palestīnieši," skaidroja amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!