ANO Pārtikas un Lauksaimniecības organizācija (FAO) ceturtdien paziņoja, ka nav attaisnojama cūku izkaušana vai to kustības brīvības ierobežošana, jo nav pierādījumu, kas liecinātu, ka A gripas vīruss skar cūkas vai padara to gaļas lietošanu bīstamu.
"Stingrāki gripas kontroles pasākumi pret cūkām, kurām nav konstatēts A/H1N1 vīruss, piemēram, to izkaušana vai kustības brīvības ierobežošana, nav pamatoti," teica Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas galvenais veterinārārsts Džozefs Dominičs.

ANO aģentūra norāda, ka tā panākusi vienošanos ar Pasaules Veselības organizāciju un Pasaules Dzīvnieku veselības organizāciju "turpmāk vairs nelietot terminu "cūku gripa", bet tā vietā lietot apzīmējumu A/H1N1.

Romā bāzētā FAO savā paziņojumā atgādina, ka nav pierādījumu par "vīrusa cirkulāciju cūku vidū Meksikā vai jebkur citur pasaulē".

"Ņemot vērā pašreizējos faktus un zinātnisko izpratni, cūkgaļas lietošana pārtikā nerada nekādu risku patērētājiem," teikts Dominiča paziņojumā.

Viņš ieteica pastiprināti novērot cūku saslimšanu, lai "atklātu, identificētu un pārraudzītu jebkuru gadījumu, kas varētu būt saistīts ar šī jaunā A/H1N1 vīrusa cirkulāciju cilvēku vidū".

Gripas uzliesmojumā 176 cilvēki miruši Meksikā un viens ASV. Ir apstiprināti saslimšanas gadījumi pat tik tālās vietās kā Jaunzēlandē, Lielbritānijā un Izraēlā, taču letālu gadījumu līdz šim nav bijis, izņemot ASV.

Par spīti ieteikumiem, ka ar vīrusu nevar inficēties, ēdot cūkgaļu, vairākas valstis ir aizliegušas ievest cūkgaļu no ASV. Ēģipte pavēlējusi masveidā izkaut cūkas, ko FAO kvalificējusi kā "patiesu kļūdu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!