ANO gatavo rīcības plānu gadījumam, ja sāktos karš Irākā, pieņemot, ka karadarbībā tiktu izpostīta infrastruktūra un aptuveni 900 tūkstoši cilvēku būtu spiesti doties bēgļu gaitās, pirmdien vēstī britu laikraksts "Times".
Laikraksta rīcībā nonākuši ANO dokumenti liecina, ka ASV vadīta kara gadījumā visvairāk ciestu Irākas vidiene ap galvaspilsētu Bagdādi un dienvidu rajoni. Apvienoto Nāciju eksperti lēš, ka starptautisko humānās palīdzības organizāciju darbinieki varētu nokļūt Irākas dienvidu provincēs, kur dzīvo šiītu musulmaņi, ne ātrāk kā mēneša laikā pēc karadarbības sākuma.

ANO eksperti norāda, ka no kara ir iespējams izvairīties, bet sāk veidot rezerves ārējās palīdzības sniegšanai Irākas iedzīvotājiem, lai kara gadījumā neiestātos humānā krīze.

"Times" raksta, ka ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans cenšas turēt šos sagatavošanās darbus slepenībā, lai starptautiskie ieroču inspektori varētu turpināt darbu Irākā. Taču konfidenciālas tikšanās laikā 13.decembrī Ženēvā ANO pārstāvji jau vērsās pie donorvalstīm ar lūgumu piešķirt 37 miljonus ASV dolāru (22,2 miljonus latu) humānās palīdzības operāciju finansēšanai.

Pēc avīzes rīcībā esošām ziņām, ANO Pārtikas programmai jau ir rezerves, ar kurām var vienu mēnesi uzturēt 900 tūkstošus cilvēku. Rīcībai gatavojas arī ANO Augstais komisariāts bēgļu jautājumos un bērnu fonds UNICEF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!