Apvienoto Nāciju organizācijas ģenerālā asambleja plāno piektdien oficiāli apstiprināt Dienvidkorejas ārlietu ministru Banu Kimūnu ANO ģenerālsekretāra amatā, dodot viņam laiku jauno darba pienākumu apgūšanai līdz nākamā gada 1.janvārim, ziņo ārvalstu mediji.
Ievērojot ANO procedūras, piecas pastāvīgās dalībvalstis 15 pārstāvju Drošības padomē ieteica savu kandidātu 192 pārstāvju plašajai Ģenerālajai Asamblejai, kurai ir jāpaziņo konkursa uzvarētājs. Padome pirmdien balsojumā apstiprināja savu atbalstu Banam, un Asambleja visticamāk atbalstīs viņa kandidatūru.

Asamblejas pārstāve Džaila Bindlija-Teilore Seinta trešdiena pavēstījusi, ka jaunā ANO ģenerālsekretāra apstiprināšana notiks piektdien pēcpusdienā - kā vēlējusies Dienvidkoreja, un pārējo valstu pārstāvji šo priekšlikumu pieņēmuši.

"Mēs gaidām, ka viņš sniegs zvērestu tiklīdz viņš tiks oficiāli apstiprināts, taču ģenerālsekretāra krēslā viņš sēdīsies ne ātrāk par 1.janvāri," teikusi Seinta.

Bans trešdien Apvienoto Nāciju organizācijas ēkā pirmoreiz pēc savas nominācijas augstajam amatam klātienē ticies ar šībrīža ANO ģenerālsekretāru Kofi Ananu, Āzijas valstu vēstniekiem un ASV valsts ministra vietnieku Nikolasu Bērnsu. Tikšanās laikā Bans reportieriem pavēstījis, ka gadījumā, ja viņš tiks apstiprināts ANO ģenerālsekretāra amatam, viņš izvirzījis trīs šā amata prioritātes - būt "efektīvam un pievērst uzmanību spēku vienmērīgai sadalīšanai starp 21.gadsimta uzdevumiem, mēģināt ANO dalībvalstu vidū veicināt uzticību un pārliecību, kā arī koordinēt darbu tā, lai tiktu samazināta dublēšanās un netiktu lieki tērēti cilvēku resursi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!