ANO Ģenerālās Asamblejas prezidents Miguels d'Eskoto Brokmans, kurš iesaistījies asā konfliktā ar Izraēlu, pirmdien paziņoja, ka saņēmis nāves draudus, kurus šobrīd izmeklē ANO drošības dienests.

D'Eskoto vienlaikus par "ļaunprātīgiem" apmelojumiem nosaucis ziņas, ka viņš plenārsēdes laikā būtu mēģinājis liegt vārdu Izraēlas vēstniecei Gabriēlai Šalevai.

D'Eskoto pārstāvja Enrikes Īvsa izplatītajā paziņojumā norādīts, ka "internetā parādījušies ļoti nopietni draudi Ģenerālās Asamblejas prezidenta dzīvībai".

Paziņojums satur arī reakciju uz Izraēlas preses ziņām par to, ka d'Eskoto pagājušajā nedēļā plenārsēdē, kura bija veltīta ANO Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 60.gadadienai, mēģinājis nedot vārdu Šalevai.

"Tie ir ļaunprātīgi un pilnīgi meli, kurus labākajā gadījumā var raksturot kā neslavas celšanu," uzsver Ģenerālās Asamblejas prezidents. "Informācija medijos norāda uz Izraēlas pastāvīgās ANO misijas augsta ranga diplomātiskajām amatpersonām kā uz šo bezatbildīgo apsūdzību avotiem."

D'Eskoto Izraēlu nosodījis arī par atteikumu ielaist palestīniešu teritorijās ANO īpašo ziņotāju cilvēktiesību jautājumos Ričardu Folku.

Pagājušajā nedēļā Folks izsauca Izraēlas neapmierinātību, paziņojot, ka tās īstenotā politika pret palestīniešiem pielīdzināma "noziegumam pret cilvēci".

ANO amatpersonas vēsta, ka Folks svētdien aizturēts pēc ielidošanas Benguriona lidostā un nosūtīts atpakaļ uz Cīrihi.

Reaģējot uz lūgumu komentēt D'Eskoto izteikumus, Izraēlas misijas pārstāves Miritas Koenas paziņojumā teikts: "Ģenerālās Asamblejas prezidenta uzdevumam vajadzētu būt starptautiskās sabiedrības vienošana, kā arī kopīgo interešu un vērtību veicināšana."

Tomēr kopš pirmajām dienām prezidenta amatā d'Eskoto, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras, esot veicinājis šķelšanos un konfliktus, norāda Koena.

Viņa piebildusi, ka, reaģējot uz kārtējo d'Eskoto "apvainojošo paziņojumu", Izraēlas vēstniece Šaleva izlēmusi atcelt iepriekš plānoto tikšanos ar Ģenerālās Asamblejas prezidentu.

ASV dzimušais d'Eskoto pēc izglītības ir katoļu priesteris. Viņš vairāk nekā desmit gadus bijis Nikaragvas kādreizējā komunistiskā sandinistu režīma ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!