Foto: AFP/Scanpix
Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns ceturtdien aicināja nekavējoties izbeigt gan valdības, gan opozīcijas spēku vardarbību Sīrijā, vienlaikus aicinot starptautiskajai sabiedrībai kopīgi atrast risinājumu šai situācijai.

ANO ģenerālsekretārs uzsvēra, ka izsludinātais referendums par jauno Sīrijas konstitūciju "nav prioritāte". "Pirmām kārtām Sīrijas varas iestādēm ir jāpārtrauc savu cilvēku nogalināšana," Bans teica preses konferencē Vīnē.

"Un vardarbībai jābeidzas no visām pusēm – gan no drošības spēku, gan opozīcijas spēku," norādīja Bans un piebilda, ka tikai tad būs iespējams runāt par politisko nākotni Sīrijā.

Bans aicināja būt vienotiem pirms vēlāk ceturtdien gaidāmā ANO Ģenerālās asamblejas balsojuma par rezolūcijas projektu, kurā Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam izteikts aicinājums atkāpties, lai apturētu vardarbīgos uzbrukumus civiliedzīvotājiem.

"Aicinu starptautisko sabiedrību runāt vienā balsī: "Pārtrauciet vardarbību – pārtrauciet asinsizliešanu!" aicināja ANO ģenerālsekretārs, atgādinot – "jo ilgāk mēs diskutējam, jo vairāk cilvēku mirst".

ANO ģenerālsekretārs arī pauda nožēlu par Krievijas un Ķīnas uzlikto veto ANO Drošības padomes rezolūcijai.

"Žēl, ka Drošības padome nespēja loģiski, vienā balsī, vienā solī pieņemt rezolūcijas projektu, tomēr tagad mēs to varam izdarīt," teica Bans un uzsvēra, ka "vienotības trūkums Drošības padomē nedod valdībai tiesības turpināt uzbrukumus pašai saviem cilvēkiem".

Ja ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcija tiks pieņemta, tā tomēr nebūs saistoša atšķirībā no ANO Drošības padomes rezolūcijām.

Informēts ziņu avots Maskavā ceturtdien pavēstīja, ka Krievija nevarēs atbalstīt pašreizējo ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijas projektu par Sīriju, kuru izstrādājušas arābu valstis.

Krievija vēlējās mainīt rezolūcijas projektā paragrāfu, kas attiecas uz Arābu līgas aicinājumu Asadam nodot varu pirmajam viceprezidentam Farukam Šaraam. Maskava ir vairākkārt paziņojusi, ka neļaus izmantot ANO tādu formulējumu apstiprināšanai, kas palīdzētu legalizēt režīma maiņu Sīrijā.

Tāpat Krievija uzstāja, ka jaunajā rezolūcijas projektā jāiekļauj tēze par to, ka Sīrijas opozīcijai jānorobežojas no "bruņotiem grupējumiem, kas iesaistīti vardarbības aktos". Krievija arī uzskata, ka projektā jāiekļauj aicinājums visām ANO dalībvalstīm "izmantot savu ietekmi, lai nepieļautu šādu grupējumu vardarbības turpināšanos".

Krievija arī pieprasīja, lai Sīrijas spēku atvilkšana tiktu saistīta ar prasību bruņotajiem grupējumiem Sīrijā izbeigt uzbrukumus valsts objektiem.

Diplomāti Ņujorkā ziņoja, ka arābu valstu delegācijas noraidījušas Krievijas ierosinātos labojumus, jo uzskata, ka tie pārmērīgi mīkstinātu rezolūcijas projektu.

Krievija un Ķīna 4.februārī uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijas projektam, kurā bija atbalstīts Arābu līgas miera plāns Sīrijai, kas paredzēja, ka Asads nodotu savas pilnvaras viceprezidentam un divu mēnešu laikā tiktu izveidota nacionālas vienotības valdība. Par rezolūciju balsoja visas pārējās 13 Drošības padomes dalībvalstis.

Krievija un Ķīna arī 5.oktobrī uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kurā bija nosodīta Sīrijas režīma vardarbība pret protestētājiem.

Asads 26.februārī izsludinājis referendumu par jauno valsts konstitūciju, kas samazinās Asada partijas "Baath" dominējošo lomu valstī.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti un nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. ANO janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!