ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns paziņojis, ka Izraēlas armijai un palestīniešu kaujiniekiem nekavējoties jāpārtrauc karadarbība Gazas joslā cilvēku dzīvību glābšanas vārdā, otrdien vēsta BBC.

Pirms Tuvo Austrumu apmeklējuma, kura laikā viņš centīsies pārliecināt konfliktā iesaistītās puses pārtraukt uguni, Bans Gimuns norādījis, ka konflikta laikā ir gājuši bojā ļoti daudzi cilvēki un miermīlīgo iedzīvotāju ciešanas ir pārāk augstas.

"Mans aicinājums ir ļoti vienkāršs, tiešs un praktisks: kaujas ir jāizbeidz," teica ANO ģenerālsekretārs preses konferencē Ņujorkā. "Gazā tiek iznīcināti sabiedrības pamati - dzīvojamās mājas, pilsoniskā infrastruktūra, skolas un medicīnas iestādes," viņš piebilda.

Bana Gimuna brauciens uz Tuvajiem Austrumiem sāksies otrdien un turpināsies vienu nedēļu. Šajā laikā ANO ģenerālsekretārs plāno tikties ar Izraēlas, Ēģiptes un Sīrijas līderiem. Viņam paredzētas sarunas arī ar palestīniešu līderi Mahmudu Abasu Jordānas Rietumkrastā.

Bans Gimuns neplāno tikties ar "Hamas" kustības pārstāvjiem, kuri kontrolē Gazas joslu. Nav skaidrs, vai ANO ģenerālsekretārs varēs apmeklēt pašu konflikta zonu.

Militāro operāciju pret "Hamas" kaujiniekiem Izraēlas armija otrdien turpina jau 18 dienu.

Otrdien izraēlieši turpina virzīties dziļāk uz Gazas pilsētas apdzīvotajiem rajoniem, kur, viņuprāt, slēpjas "Hamas" kaujinieki. Neskatoties uz to, uz Izraēlas dienvidu reģioniem dienas laikā tika raidītas aptuveni 30 raķetes.

Pēc palestīniešu mediķu datiem, konflikta laikā Gazā gājuši bojā 910 cilvēki, tai skaitā 292 bērni un 75 sievietes.

Izraēlas amatpersonas ziņo par 13 izraēliešu bojāeju, trīs no kuriem ir civiliedzīvotāji.

Jau ziņots, ka ANO rezolūciju par pamieru Gazas joslā noraidījusi gan Izraēla, gan "Hamas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!