ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns otrdien ANO Ģenerālajā asamblejā atzīmēja, ka pasaulē kopš Otrā pasaules kara nav bijis tik daudz bēgļu, personu pārvietošanās un cilvēku, kas meklē patvērumu, kā tagad, vēsta AP.

Uzstāšanās laikā Kimuns aicināja glābt cerību par pamieru starp Palestīnu un Izraēlu. Viņš pievērsa uzmanību nemierīgajai situācijai Ukrainā un paziņoja par nepieciešamību vienā frontē vērsties pret ekstrēmistu grupām, kas apdraud starptautisko mieru un drošību.

"Šogad cerību horizonts ir aizēnots. Mūsu sirdīs ir zvērīgo noziegumu smagums un nevainīgu cilvēku nāves. Atkal ir atgriezušies aukstā kara rēgi. Mēs kļuvām par lieciniekiem tam, ka cerības, kas saistītas ar Arābu pavasari, izvērtās par vardarbību," sacīja ANO ģenerālsekretārs.

Viņš atzīmēja, ka kopš Otrā pasaules kara pasaulē nekad nav bijis tik daudz bēgļu, migrantu un cilvēku, kas meklē patvērumu, kā tagad. Pēc viņa vārdiem, nekad agrāk ANO nav nācies sniegt palīdzību tik lielam skaitam personu.

"No ANO principu ievērošanas viedokļa tas bija šausmīgs gads," atzina Kimuns. Viņš atgādināja par spridzekļu izmantošanu, cilvēku galvu nociršanu gadījumiem, apzinātu bada noteikšanu kā soda mēru civiliedzīvotājiem, uzbrukumi slimnīcām, ANO slēptuvēm un citiem rupjiem cilvēktiesību un likumu pārkāpumiem.

"Pēc nesenās traģēdijas Gazas sektorā palestīnieši un izraēlieši attālinājās viens no otra vairāk nekā jebkad iepriekš. Ja mēs nesaglabāsim lēmumu par divām valstīm, tad nonāksim nepārtraukto militāro darbību situācijā," sacīja ģenerālsekretārs.

Viņš norādīja, ka situācija Ukrainā un ap to paliek nemierīga.

"Irākā un Sīrijā mēs redzam skarba barbarisma jaunus atzarus, kas ar katru dienu kļūst arvien destruktīvāki un izplatās visā reģionā," teica Kimuns.

Viņš atgādināja, ka musulmaņu līderi paziņoja, ka islāmam nav nekāda sakara ar teroristiskām organizācijām, kas vieš haosu visā reģionā.

Ģenerālsekretārs vērsās pie pasaules līderiem ar aicinājumu apturēt zvērīgos noziegumus visā pasaulē un ieviest darbībā mehānismus, kas nepieļaus rupjus cilvēktiesību pārkāpumus.

Kimuns norādīja, ka mūsdienās mēs sastopamies ar daudzskaitlīgiem un sarežģītiem izaicinājumiem. 

"Cilvēki aicina viņus paglābt no skopuma un nevienlīdzības. ANO jāatbild šim aicinājumam. Pagājis vesels gadsimts kopš Pirmā pasaules kara, jau 70 gadus darbojas ANO. Tomēr joprojām mūsu pasaule nav tik mierīga, kādu mēs vēlamies to redzēt un kādai tai vajadzētu būt. Šodien mēs piedzīvojam daudz vairāk krīžu, kas izraisītas cilvēka darbības dēļ, nekā dabas stihiju radītas," sacīja ģenerālsekretārs.

"Karš. Nabadzība. Nevīžība. Krīzes, ko radījuši cilvēki, spēj atrisināt tikai paši cilvēki. Es nedomāju, ka mūsu paaudze varēs ar mierīgu sirdsapziņu šā brīža stāvoklī atstāt pasauli mūsu bērniem," teica ANO vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!