Foto: AFP/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Bans Kimuns svētdien asi nosodījis uzbrukumu vēl vienai ANO pārraudzītai skolai Gazas joslas dienvidos, kur izmitināti Izraēlas militārās ofensīvas dēļ pārvietotie palestīnieši, nosaucot to par smagu starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumu un noziedzības aktu.

Kā ziņots, šāviņš, kas sprādzis līdzās bēgļu pārpildītai skolai Rafahā, pie Ēģiptes robežas, laupījis dzīvību vismaz desmit cilvēkiem. Desmit dienu laikā tas ir jau trešais trāpījums ANO pārraudzītajām skolām. Otrdien citā skolā Džabalijas bēgļu nometnē Gazas joslas ziemeļos ietriecās divi tanku šāviņi, laupot dzīvību 16 cilvēkiem.

"Šim neprātam ir jābeidzas," ANO ģenerālsekretāra vārdā paziņojis viņa pārstāvis.

Bans norādījis, ka Izraēlas Aizsardzības spēki vairākkārt informēti par vietām, kur ANO aizgādnībā patvērumu raduši tūkstošiem palestīniešu.

"Šis uzbrukums līdz ar citiem starptautisko tiesību pārkāpumiem nekavējoties jāizmeklē un vainīgie jāsauc pie atbildības," viņš uzsvēris, vēlreiz atkārtojot aicinājumu uz tūlītēju pamieru.

Eiropas Savienība svētdien vērsusies pie Izraēlas armijas un Gazas joslā valdošās islāmistu kustības "Hamas" ar aicinājumu nekavējoties izbeigt asinsizliešanu Gazā un nosodījusi milzīgos upurus, ko prasījis šis konflikts.

Tā nosaukusi par nepieņemamu gan vardarbību, no kuras Izraēlas uzbrukumos cieš Gazas iedzīvotāji, tai skaitā sievietes un bērni, gan arī "Hamas" rīkotās raķešu apšaudes, kas apdraud Izraēlas pilsoņus. Vienlaikus ES norādījusi, ka aizstāvēšanās, arī tad, ja tā ir pamatota, drīkst būt tikai samērīga.

Izraēla 8.jūlijā sāka Gazas joslas bombardēšanu, īstenojot militāro operāciju "Nesatricināmā klints", kuras mērķis ir apturēt Gazas joslas kaujinieku raķešu uzbrukumus. 10.jūlija vakarā Gazas joslā tika sākta arī sauszemes operācija. Izraēla apgalvo, ka tā nepieciešama, lai likvidētu islāma kaujinieku pazemes tuneļus, kuriem uzlidojumos nav iespējams dot pietiekami lielu triecienu.

Kopš tā laika vardarbībā gājuši bojā 1766 palestīnieši, bet vismaz 9000 palestīnieši ievainoti. Pēc ANO datiem, vairāk nekā 80% nogalināto palestīniešu bijuši civiliedzīvotāji, tai skaitā 329 bērni. Dzīvību zaudējuši arī 66 izraēlieši, tai skaitā 64 karavīri. Lielākā daļa no viņiem krituši, cīnoties Gazas joslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!