Foto: EPA/Scanpix/LETA

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs piektdien, 11. decembrī, aicināja uz saskaņotāku reakciju uz globālām krīzēm, paziņojot, ka "sadrumstalotā un haotiskā" reakcija uz koronavīrusa pandēmiju ir atkal viņu pārliecinājusi, ka Drošības padomei ir nepieciešamas reformas.

"Diemžēl valdības nav kopīgi reaģējušas uz šo globālo draudējumu, (..) atbildes reakcija ir bijusi sadrumstalota un haotiska, valstīm, reģioniem un pat pilsētām savstarpēji konkurējot par būtiskajām piegādēm un ierindas darbiniekiem," sacīja Gutērrešs. "Mēs nevaram pieļaut, ka notiek tas pats ar piekļuvi jaunajām Covid-19 vakcīnām, kurām ir jābūt globālam sabiedriskam labumam."

ANO vadītājs sacīja, ka viens no veidiem, kā panākt efektīvāku daudzpusēju reakciju, ir reformēt Drošības padomes sastāvu un balsstiesības tajā.

Drošības padomē pašlaik ir 15 locekļi. Piecas no tām ir pastāvīgās dalībvalstis - ASV, Ķīna, Krievija, Francija un Lielbritānija, kurām ir veto tiesības un kuras nav izrādījušas gatavību atteikties no sava priviliģētā statusa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!