Foto: AFP/Scanpix
ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns pirmdien piedāvājies kļūt par vidutāju Ukrainas krīzē.

"Es esmu to apspriedis ar visām pusēm - Ukrainas līderiem, Krievijas Federācijas līderiem, Eiropas Savienību un amerikāņiem," ziņu aģentūrai AFP atklāja Bans.

"Es aicinu šīs četras puses atrisināt krīzi miermīlīgiem līdzekļiem un arī es pats esmu gatavs iesaistīties, ja nepieciešams," paziņoja ģenerālsekretārs.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības (ES) un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu.

Tomēr prokrieviskie separātisti, kas darbojas Austrumukrainā, atteikušies nolikt ieročus un atbrīvot sagrābtās ēkas, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība. Arī Krievija līdz šim nav neko darījusi, lai stabilizētu situāciju Ukrainā. Tā vietā Maskava turpina turēties pie savas agresīvās retorikas un izvirzīt Kijevai starptautiskajā praksē nepieņemamas un absurdas prasības.

Tikmēr Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju, lai atgūtu separātistu sagrābtos objektus.

Bans norādīja, ka ir ļoti nobažījies par Ukrainā notiekošo un aicināja visas puses īstenot Ženēvā panākto vienošanos.

Viņš aicināja visas iesaistītās puses sapulcēties uz tikšanos vēlreiz un "paskatīties atpakaļ, kas nogājis greizi, kāpēc šī vienošanās nav īstenota, kādēļ puses tagad iesaistās vardarbībā".

"Es vēlreiz aicinu (..) visus ukraiņus un partnerus risināt šo jautājumu miermīlīgi, pirms tas iziet ārpus kontroles un rada milzīgas sekas, ko nespēs kontrolēt neviens," uzsvēra ģenerālsekretārs.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers medijiem atklāja, ka ved sarunas ar Krieviju, ASV, ES un Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO) par otras miera konferences organizēšanu Ženēvā.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!