Foto: PantherMedia/Scanpix

Sieviešu diskriminācija kavē cīņu pret nabadzību pasaulē un Āzijas–Klusā okeāna reģionā ik gadu rada zaudējumus desmitiem miljardu latu apmērā, pirmdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns

"Dzimumu diskriminācija kavē progresu. Vienlīdzība ļauj gūt lielus sasniegumus," Bans teica starptautiskā jaunu sieviešu līderu sanāksmē savas dzimtās Dienvidkorejas apmeklējuma laikā.

Pasaules lielākajos uzņēmumos sievietes veido tikai nelielu daļu augstākā ranga darbinieku, no pasaules valstu līderiem sievietes ir mazāk nekā desmitā daļa, un pasaules parlamentos sieviešu ir mazāk nekā piektā daļa, uzrunā sacīja ANO ģenerālsekretārs.

"Sieviešu pārstāvniecības, sieviešu esamības pie varas trūkums ietekmē ikvienas sievietes tiesības, un tas kavē visas valsts attīstību," norādīja Bans.

Viņš uzsvēra, ka jaunākais ANO pētījums liecina, ka sieviešu ekonomiskās līdzdalības ierobežošana Āzijas–Klusā okeāna reģionā ik gadu izmaksā gandrīz 90 miljardus ASV dolāru (41 miljardu latu), jo tiekot zaudēta produktivitāte.

Palīdzība sievietēm ir nozīmīga, lai sasniegtu ANO Tūkstošgades attīstības mērķos noteikto nabadzības samazināšanu pasaulē līdz 2015.gadam, piebilda ANO ģenerālsekretārs.

Viņš klāstīja, ka sievietes strādā vairāk nekā vīrieši, bet par mazāku samaksu, un meitenes daudz biežāk nekā zēni pārtrauc mācības pamatskolā. Divas trešdaļas no 780 miljoniem pasaules analfabētu ir sievietes.

Ik pēc pusotras minūtes pasaulē saistībā ar grūtniecības vai dzemdību komplikācijām mirst kāda sieviete, statistiku minēja Bans un piebilda, ka viņš vada pasaules kustību, lai samazinātu šādas bezjēdzīgas nāves gadījumus, kurus ir iespējams novērst.

"Mēs no visām pusēm investējam sievietēs, lai viņas var izmantot visu savu potenciālu attīstības veicināšanai un veidot labāku mūsu nākotni," viņš paziņoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!