Foto: Reuters/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns sestdien uzslavēja Grieķiju par bēgļu krīzes risināšanu, kā arī tās solidaritāti un dāsnumu pret imigrantiem.

Bans sestdien Atēnās tikās ar Grieķijas premjerministru Aleksi Cipru un vēlāk dosies uz Egejas jūras salu Lesbu, lai apciemotu bēgļu uzņemšanas centrus.

Ciprs lūdza Banu izmantot savu ietekmi, lai nodrošinātu, ka vienošanās par bēgļiem starp Eiropas Savienību (ES) un Turciju paliktu spēkā.

Martā noslēgtā vienošanās paredz, ka Turcija uzņems atpakaļ nelegālos imigrantus, kas ierodas Grieķijas salās, apmaiņā pret ES pretimnākšanu vairākos jautājumos, tostarp miljardiem eiro lielu palīdzību un bezvīzu režīmu.

ES arī apņēmusies uzņemt vienu sīriešu patvēruma meklētāju no bēgļu nometnēm Turcijā par katru sīrieti, ko Turcija uzņems atpakaļ no Grieķijas.

Grieķija pagājušajā gadā tika kritizēta par savu rīcību, saskaroties ar bēgļu plūsmu, jo tā nespēja kontrolēt imigrantu ierašanos vai to netraucētu došanos tālāk uz Eiropas ziemeļu valstīm.

Kopš tā laika Grieķija uzlabojusi savu patvēruma sistēmu un apstākļus bēgļu izvietošanos centros, tomēr Eiropas Komisija norāda, ka Atēnām vēl ir jāpanāk būtisks progress ES standartu sasniegšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!