Foto: F64
Ik gadu ap 5000 sieviešu zaudē dzīvību goda slepkavībās, ceturtdien paziņoja ANO augstā komisāre cilvēktiesību jautājumos Navi Pilaja, šādus noziegumus nodēvējot "par diskriminācijas ekstrēmāko pazīmi".

"Ir aplēsts, ka katra trešā sieviete visā pasaulē savas dzīves laikā tikusi sista, izvarota vai citādi vardarbīgi izmantota," teikts Pilajas paziņojumā. "Un visbiežāk šīs vardarbības cēlonis ir tieši ģimene. Starp visekstrēmākajām vardarbības izpausmēm ir arī tā dēvētās goda slepkavības."

Viņasprāt, situāciju vēl vairāk saasina fakts, ka dažu valstu juridiskās sistēmas goda slepkavību veicējus atbrīvo no soda.

"Goda slepkavības nav iespējams vienkārši atmest kā savādu un šausminošu likstu, kas notiek kaut kur citur," uzsvēra amatpersona, norādot, ka saskaņā ar starptautiskajiem tiesību aktiem valstīm ir skaidri noteikta atbildība pasargāt sievietes no diskriminācijas.

Goda slepkavības visbiežāk tiek pastrādātas Tuvajos Austrumos un Dienvidāzijā, tostarp Turcijā, Indijā un Pakistānā.

Indija februārī paziņoja, ka apsver ieceri pieņemt jaunu likumu par goda slepkavību apkarošanu, paredzot bargāku sodu par šādiem noziegumiem.

Parasti goda slepkavības veic pašu sieviešu ģimenes locekļi par uzdrīkstēšanos apprecēties pret tuvinieku gribu vai par laulības pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!