ANO novērotāji secinājuši, ka Gruzijas bezpilota izlūklidmašīnu virs Gruzijas teritorijas notriecis Krievijas iznīcinātājs, pirmdien aģentūrai AFP paziņoja Gruzijas valdības pārstāvis.
Pierādījumi "liek secināt, ka tā bija Krievijas Gaisa kara spēku lidmašīna", pārstāvis citēja ANO ziņojumu.

Pēc viņa teiktā, ANO novērotāju misija Abhāzijā drīz publiskos šo ziņojumu.

Krievija, kas atbalsta Abhāzijas nemierniekus, noliedz, ka tā būtu pārkāpusi Gruzijas gaisa telpu, un apgalvo, ka Gruzijas bezpilota izlūklidmašīnu 20. aprīlī notrieca Abhāzijas spēki.

Tomēr paziņojuma tekstā, kas nonācis aģentūras AFP rīcībā no kāda cita Gruzijas valdībai tuva avota, teikts, ka incidentā izmantota "MiG-29" jeb "Su-27" kara lidmašīna, kas pēc tam "pagriezusies atpakaļ uz ziemeļiem... un ielidojusi Krievijas gaisa telpā".

Šajā tekstā ANO arī pārmet Gruzijai, ka tā iesūta bezpilota izlūklidmašīnas šajā teritorijā, uzsverot, ka šādi lidojumi pārkāpj deviņdesmitajos gados panāktās Gruzijas spēku un Abhāzijas separātistu pamiera vienošanās.

Secinājumi balstās uz datiem, kas iegūti, analizējot liecinieku paziņojumus, radara un video ierakstus, ko izdarījusi Gruzijas izlūklidmašīna, kas pati tuvplānā filmēja kara lidmašīnas uzbrukumu sev. Izlūklidmašīnas izdarītie ieraksti nav nekādi apstrādāti, teikts ANO ziņojumā.

ANO novērotāju misijas Abhāzijā jeb UNOMIG pārstāvis attiecās apstiprināt teksta autentiskumu, taču teica, ka oficiālais ziņojums par incidentu ar izlūklidmašīnu tiks publiskots vēlāk pirmdien.

Krievijai ir saspringtas attiecības ar Gruziju, kuras vadība izteikusi vēlmi pievienoties NATO, un tas izpaužas pēdējā mēneša vairākkārtējās sadursmēs Abhāzijā.

Gruzijas amatpersonas brīdinājušas, ka abas valstis bija nonākušas uz kara robežas, un Krievija paziņoja, ka tā sūta papildspēkus Krievijas karaspēka kontingentam Abhāzijā, kas tur izvietots kā miera uzturētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!