Tūkstošiem palestīniešu okupētajā Jordānas upes rietumkrastā draud pārvietošana, jo Izraēlas varas iestādes nolēmušas nojaukt viņu mājas un dažos gadījumos likvidēt pat veselas kopienas, trešdien paziņoja ANO Humanitāro jautājumu koordinācijas birojs (OCHA).
"Patlaban vairāk nekā 3000 palestīniešu piederošo ēku draud nojaukšana, kas var notikt tūlīt bez iepriekšēja brīdinājuma," teikts OCHA ziņojumā. "Vismaz desmit mazām kopienām draud gandrīz pilnīga pārvietošana sakarā ar lielo nojaukšanas rīkojumu skaitu."

Lielākā daļa rīkojumu tika izdoti, jo māju īpašniekiem nav bijis būvatļauju, kuras Izraēlas varas iestādes reti izsniedz palestīniešiem.

Ēkas atrodas tā dēvētajā C zonā, kas veido vairāk nekā 60% Rietumkrasta teritorijas un kura ir pilnīgā izraēliešu kontrolē.

2008.gada pirmajā ceturksnī Izraēlas varas iestādes nojauca 124 ēkas salīdzinājumā ar 107 ēkām, kas tika nojauktas visā 2007. gadā, kā dēļ tika pārvietoti 435 palestīnieši, no kuriem 135 bija bērni, norāda OCHA.

"Bērnus bieži vien negatīvi ietekmē viņu mājokļu nojaukšana un tai sekojošā ģimeņu pārvietošana," teikts pētījumā.

Vairāk nekā 94% pieprasījumu pēc atļaujas būvēt C zonā, kurus palestīnieši tika iesnieguši laikā no 2000.gada janvāra līdz 2007. gada septembrim, tika noraidīti, liecina oficiālie dati.

Šajā laikā tika izdoti 5000 nojaukšanas rīkojumu un tika nojauktas vairāk nekā 1600 palestīniešiem piederošas ēkas.

"Atteikumi palestīniešiem tik plašos apmēros rada bažas, ka varas iestādes piekopj politiku, kas paredz "klusi pārvietot" palestīniešus no C zonas," teikts nesen publiskotajā Izraēlas cilvēktiesību aizstāvju grupas "Peace Now" ("Mieru tagad") ziņojumā.

Periodā no 2000. līdz 2007. gadam tika izdoti 2900 rīkojumu nojaukt izraēliešu apmetņu iedzīvotāju mājas, taču tikai 7% no tiem tika izpildīti, norāda "Peace Now".

C zonā apmetušies 283 000 kolonistu, un tajā ir mājvieta arī 70 000 no 2,3 miljoniem palestīniešu, kuri dzīvo Izraēlas okupētajā Jordānas upes rietumkrastā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!