Foto: AFP/Scanpix
ANO diplomāti ceturtdien paziņoja, ka ir izstrādājuši jaunu rezolūcijas projektu, kurā nosodīta asiņaina vēršanās pret protestiem Sīrijā, un tas tiks nosūtīts dalībvalstu valdībām apspriešanai.

Vēl nav zināms, kā šis projekts atšķiras no agrākajiem variantiem un kādas ir izredzes, ka valdības to akceptēs un nosūtīs uz balsojumu ANO Drošības padomē.

ANO Drošības padomes dalībvalstis jau vairākas dienas nespēj vienoties par rezolūcijas projektu, kas aicinātu izbeigt asinsizliešanu Sīrijā un sākt politiskas pārejas procesu šajā valstī.

Diplomāti ceturtdien sacīja, ka ir piekāpušies Krievijai, no šī projekta svītrojot aicinājumu Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam atkāpties.

Nākamais klupšanas akmens bija šī projekta paragrāfs, kurš pausts pilnīgs atbalsts Arābu līgas miera plānam Sīrijā.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti un nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku.Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

ASV un tās sabiedrotie uzskata rezolūciju par nepieciešamu, lai Sīrijas valdība pārtrauktu ar spēku apspiest pieaugošos nemierus. Savukārt Krievija, kas joprojām ir Asada režīma sabiedrotā un turpinājusi tam piegādāt ieročus arī protestu laikā, ir vairākkārt uzsvērusi, ka Asada atkāpšanās nedrīkst būt priekšnosacījums Sīrijas miera procesam un ka par mēnešiem ilgo asinsizliešanu atbildība jāuzņemas arī Asada pretiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!