Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) ir apsūdzējusi Ķīnu "nopietnos cilvēktiesību pārkāpumos" Sjiņdzjanas provincē, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Ķīna bija mudinājusi ANO nepublicēt ziņojumu, Pekinai to nosaucot par Rietumu lielvaru sarīkotu "farsu".

Ziņojumā ir novērtēti apgalvojumi par ļaunprātīgu vēršanos pret uiguru musulmaņiem un citām etniskajām minoritātēm. Ķīna ir noliegusi apsūdzības. Taču izmeklētāji sacīja, ka ir atraduši "ticamus pierādījumus" par spīdzināšanu, kas, iespējams, ir "noziegumi pret cilvēci".

Ziņojumā Ķīna apsūdzēta neskaidru nacionālās drošības likumu izmantošanā, lai ierobežotu minoritāšu tiesības, un "patvaļīgas aizturēšanas sistēmas" izveidošanā. Tajā teikts, ka ieslodzītie bijuši pakļauti "sliktas izturēšanās modeļiem", tostarp "seksuālas un ar dzimumu saistītas vardarbības gadījumiem". Citi saskārās ar piespiedu medicīnisko aprūpi un "diskriminējošu ģimenes plānošanas un dzimstības kontroles politiku", piebilsts ziņojumā.

ANO ieteica Ķīnai nekavējoties veikt pasākumus, lai atbrīvotu "visas personas, kurām patvaļīgi atņemta brīvība", un minēja, ka dažas Pekinas darbības varētu līdzināties "starptautisku noziegumu, tostarp noziegumu pret cilvēci, pastrādāšanai".

Lai gan ANO paziņoja, ka precīzi nezina, cik cilvēku ir aizturējusi Ķīnas valdība, cilvēktiesību grupas lēš, ka vairāk nekā miljons cilvēku ir aizturēti nometnēs Sjiņdzjanas reģionā, kas atrodas valsts ziemeļrietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!