Foto: AFP/Scanpix/LETA

ANO klimata konference Madridē svētdien noslēgusies ar kompromisa vienošanos par globālo plānu cīņai ar klimata pārmaiņām, taču šis plāns krietni atpaliek no zinātnieku aprēķiniem par to, kas un cik daudz būtu jādara efektīvai cīņai ar klimata krīzi.

Konferences "COP25" vienošanās "pauž steidzamu nepieciešamību" pēc jauniem mērķiem, lai pārvarētu plaisu, kas pastāv starp pašreizējo ogļskābās gāzes emisiju un Parīzes vienošanās mērķiem, paziņoja Spānija.

Pēc divu nedēļu ilgajām sarunām delegāti no gandrīz 200 valstīm pieņēma deklarāciju, kurā aicināts izvirzīt ambiciozākus mērķus siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanai un palīdzībai nabadzīgajām valstīm, kas cieš no klimata pārmaiņu sekām.

Konferencē, kas izvērtās par visu laiku garāko ANO klimata konferenci, tika panākat vienošanās, ka valstīm jānāk klajā ar jauniem solījumiem līdz nākamajai lielajai konferencei, kas nākamgad notiks Glāzgovā. Taču citos nozīmīgos jautājumos, tostarp par emisijas tirgiem, vienošanās netika panākta un to risināšana tika atlika uz nākamo konferenci, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Vides aizstāvju organizācijas un aktīvisti pārmeta pasaules bagātākajām valstīm, ka tās Madrides konferencē nav izrādījušas apņēmību nopietni cīnīties ar klimata pārmaiņām.

Madrides konferencē tika apspriesta Parīzes klimata vienošanās prasību īstenošana, un tajā piedalījās valstis, kas parakstījušas ANO vispārējo konvenciju par klimata pārmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!