Foto: AFP/Scanpix

ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mičela Bačeleta trešdien mudināja valstis izvērtēt verdzības un koloniālisma mantojumu, kā arī reparāciju ceļā sniegt kompensācijas par "vardarbības un diskriminācijas gadsimtiem".

Ženēvā runājot ANO Cilvēktiesību padomes ārkārtas debatēs par rasismu un policijas brutalitāti, komisāre aicināja valstis izvērtēt savu pagātni un censties labāk izprast joprojām pastāvošās "sistēmiskās diskriminācijas" mērogus.

"Aiz šodienas rasu vardarbības, sistēmiskā rasisma un diskriminējošās policijas prakses redzama kļūda atzīt un konfrontēt vergu tirdzniecības un koloniālisma mantojumu," norādīja Bačeleta.

Viņa uzsvēra nepieciešamību "sniegt kompensācijas par vardarbības un diskriminācijas gadsimtiem, arī oficiālas atvainošanās, patiesības atzīšanas procesa un dažādu reparācijas formu ceļā".

Trešdienas ārkārtas debates tika rīkotas, reaģējot uz ASV policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāvi 25. maijā Mineapolē, kas Savienotajā Valstīs izraisīja protestus pret rasismu un policijas vardarbību, kas daudzviet pārauga sen nepieredzēta vēriena grautiņos un laupīšanā.

Āfrikas valstis mudina padomi lūgt, lai Bačeleta un citi ANO cilvēktiesību eksperti izmeklē rasismu un policijas brutalitāti ASV, tomēr nav skaidrs, kādu atbalstu varētu gūt rezolūcijas projekts.

ASV izstājās no padomes pirms diviem gadiem, tomēr vairāki ASV sabiedrotie jūtas neērti, ka dokumentā īpaši izceltas Savienotās Valstis, skaidro procesa vērotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!