Foto: AFP/Scanpix
Čehijas īstenotā politika apcietināt imigrantus uz laika posmu līdz 90 dienām, bieži vien pazemojošos apstākļos, ir viņu cilvēktiesību pārkāpums, ceturtdien paziņoja ANO cilvēktiesību augstais komisārs Zeids Raads al Huseins.

Viņš nosodīja Čehijas "sistemātisko" aizturēšanas praksi, kas, kā šķiet, "ir iecerēta, lai atbaidītu imigrantus un bēgļus no ieceļošanas valstī".

"Daudzi cilvēki ir bēgļi, kas cietuši savās izcelsmes valstīs, kā arī ceļā uz Čehiju," sacīja augstais komisārs.

"Starptautiskās tiesības skaidri nosaka, ka imigrantu apcietināšana pavisam noteikti ir galējs līdzeklis," viņš norādīja.

Čehija arī tiek kritizēta saistībā ar ziņojumiem, ka daži imigranti pārmeklēšanas gaitā izģērbti un nauda konfiscēta, lai no tās samaksātu desmit dolārus dienā par piespiedu uzturēšanos. Šo praksi komisārs raksturoja kā "īpaši peļamu".

Viņš pauda bažas par apstākļiem aizturēšanas centros, atgādinot, ka arī pašas Čehijas tieslietu ministrs par vienu no tiem - Bēlas-Jezovas centru - izteicies, ka tas ir "sliktāks nekā cietums".

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradušies jau vairāk nekā 650 000 nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā - pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!