Foto: AFP/Scanpix

Līdz gada beigām Sīriju varētu būt pametuši jau 700 000 bēgļu, brīdina ANO Bēgļu lietu pārvalde (UNHCR), palielinot visas iepriekšējās prognozes. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Katru dienu no vardarbības plosītās valsts prom dodas divi līdz trīs tūkstoši bēgļu, norāda UNHCR, turklāt daudzi no tiem kaimiņvalstīs ierodas tikai ar to, kas viņiem mugurā. Aptuveni 294 000 cilvēku jau ir pametuši Sīriju un ir nepieciešama nauda, lai tiktu galā ar humāno krīzi, norāda UNHCR.


Vairums bēgļu izvietoti nometnēs Turcijā, Libānā un Jordānijā.

Vēl martā UNHCR prognozēja, ka līdz gada beigām Sīriju pametīs 100 000 bēgļu, taču jau jūlijā šis skaitlis tika pārsniegts.

Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!