Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padome 30. martā iekļāva melnajā sarakstā 27 kuģus, 21 firmu un vienu uzņēmēju par palīdzību Ziemeļkorejai apiet ANO sankcijas, paziņoja Drošības padomes diplomāts.

Šis lēmums ir daļa no globālas vēršanās pret Ziemeļkorejas preču kontrabandu, pārkāpjot ANO rezolūcijas par sankcijām, kas noteiktas, reaģējot uz Ziemeļkorejas kodolieroču un ballistisko raķešu izmēģinājumiem.

Pavisam 13 Ziemeļkorejas naftas tankkuģiem un kravas kuģiem, kā arī 12 citiem kuģiem tika aizliegts iebraukt ostās visā pasaulē par to, ka tie palīdzējuši Phenjanai nelegāli eksportēt aizliegtas preces vai nelegāli pārvadāt naftu un degvielu, liecina ziņu aģentūras AFP iegūts ANO dokuments.

Diviem citiem Ziemeļkorejas kuģiem tika noteikta globāla aktīvu iesaldēšana, bet tiem netika aizliegta iebraukšana ostās.

Aktīvu iesaldēšanai tika pakļauta 21 kuģu pārvadājumu un tirdzniecības firma. Trīs no tām ir bāzētas Honkongā, tai skaitā "Huaxin Shipping", kura oktobrī piegādāja Ziemeļkorejas ogļu kravas Vjetnamai.

12 Ziemeļkorejas firmas tika iekļautas sarakstā par to kuģiem, kas iesaistīti naftas un degvielas nelikumīgos pārvadājumos.

Divas Ķīnā bāzētas firmas – "Shanghai Dongfeng Shipping" un "Weihai World Shipping Freight" – tika iekļautas sarakstā par Ziemeļkorejas ogļu pārvadāšanu ar saviem kuģiem.

Pārējās sarakstā iekļautās firmas ir bāzētas Singapūrā, Samoā, Māršala salās un Panamā.

Uzņēmējam Canam Junjuaņam tika noteikts globāls ceļošanas aizliegums un aktīvu iesaldēšana par Ziemeļkorejas ogļu nelegālu pārvadājumu organizēšanu kopā ar Ziemeļkorejas brokeri Krievijā.

Līdz šim tikai astoņiem Ziemeļkorejas kuģiem bija aizliegta iebraukšana ostās par sankciju pārkāpšanu. Ir gaidāms, ka šo kuģu skaita palielināšana par 13 ievērojami kaitēs Ziemeļkorejas kuģošanas iespējām.

ASV sākotnēji bija aicinājušas ANO iekļaut melnajā sarakstā 33 kuģus un 27 firmas, bet Ķīna apturēja šo pieprasījumu, lai izvērtētu šos kuģus un firmas.

Baltais nams šomēnes paziņoja, ka ASV prezidents Donalds Tramps un Ķīnas prezidents Sji Dziņpins telefonsarunā vienojušies saglabāt sankciju spiedienu uz Ziemeļkoreju, līdz tā spers konkrētus soļus uz denuklearizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!