ANO miera uzturēšanas misiju būtiska paplašināšana Sudānā un Libānā rada bažas par pasaules organizācijas spējām uzturēt un finansēt visas misijas.
ASV un Lielbritānija vēlas panākt līdz 24 000 miera uzturētāju nosūtīšanu uz nemierīgo Dārfūras reģionu Sudānā, bet Libānas dienvidos pamiera uzraudzīšanai paredzēts izvietot līdz 15 000 karavīru, kas ANO miera uzturēšanas spēku daudzumu un ar to saistītos izdevumus var palielināt līdz visu laiku lielākajam rekordam.

Tuvākajos mēnešos miera uzturētāju skaits dažādās pasaules vietās konfliktu zonās var pieaug par 50% un pārsniegt 110 000 karavīru laikā, kad ANO saskaras ar nopietniem izaicinājumiem operāciju nodrošināšanā un ierobežotu finansējumu.

Pašlaik ANO uniformās ģērbto miera uzturētāju skaits sasniedz aptuveni 73 000 un šī gada miera uzturēšanas budžets ir pieaudzis līdz 4,75 miljardiem ASV dolāru (2,61 miljardiem latu). Tajā pašā laikā ASV, kas finansē aptuveni ceturto daļu no šī budžeta, izjūtams priekšvēlēšanu spiediens samazināt milzīgo nacionālā budžeta deficītu.

ANO Miera uzturēšanas operāciju departamentā strādā tikai 600 cilvēki, kuriem jānoorganizē visu operāciju plānošana, loģistika, pavēlniecība un kontrole, juridiskie jautājumi, komunikācijas un ceļošana. Šo darbinieki skaits ir pārāk mazs, lai varētu noorganizēt 100 000 miera uzturētāju darbību, sacīja Ārlietu padomes pārstāvis Lī Feinšteins.

ANO miera uzturēšanas operāciju departaments atteicās sniegt komentārus, bet citas ANO amatpersonas atzīst, ka pašreizējam departamenta personālam būs grūti nodrošināt atbalstu tik daudz karavīriem.

Vēl viena problēma ir tāda, ka ANO miera uzturētāju spēkus parasti sāk apkopot tikai pēc Drošības padomes rezolūcijas, norādīja Feinšteins.

"Viņiem nākas vākt spēkus katru reizi. Ir nepieciešams nodrošināt kādu jau pastāvošu iespēju, vai arī turpmāk mēs piedzīvosim tādu situāciju kā Libānā, kad ir vienošanās par spēku nepieciešamību, bet nekādu iespēju tos tūlīt nosūtīt," piebilda Feinšteins.

Viņš ierosināja nodrošināt gatavus 2500-300 karavīru, kas varētu nekavējoties ierasties konflikta zonā. Taču šī ideja tiek apspriesta jau daudzus gadu desmitus.

Lielbritānijas vēstnieks ANO Emirs Džounss Perijs atzina, ka straujā miera uzturēšanas misiju pieauguma dēļ ANO dalībvalstīm nepieciešams iedalīt vairāk spēkus, taču šis mērķis ir sasniedzams.

"Ņemot vērā visās ANO valstīs pieejamos spēkus, tā tik un tā ir ļoti neliela daļa," viņš norādīja. "Un attiecībā uz naudas vērtību un ko [miera uzturēšanas misija] dod mums visiem - tas ir konflikta novēršana un kārtības atjaunošana tik svarīgā valstī kā Sudāna. Tikai tas ir svarīgi".

ANO miera uzturēšanas misija vēl joprojām nav atguvusies no apsūdzībām, ka tā nespēja novērst 8000 musulmaņu nogalināšanu Srebrenicā 1995.gadā, ne arī 1994.gada genocīdu Ruandā, kur tika nogalināti 800 000 afrikāņi.

Turklāt ANO un ASV izmeklētāji pagājušajā gadā sāka izskatīt apsūdzības korupcijā par miera uzturēšanas misijām nepieciešamo preču iegādēm daudzu miljonu dolāru vērtībā, kā arī korupciju programmā "Nafta apmaiņā pret pārtiku" Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!