Foto: AP/Scanpix

ANO ceturtdien mudinājusi Austriju paturēt tās miera uzturētājus Golānas augstienēs līdzās Izraēlas un Sīrijas robežai vismaz līdz jūlija beigām un jau sākto karavīru izvešanu veikt lēnākā tempā.

"Miera uzturēšanas operāciju departaments oficiāli pieprasījis Austrijai pabeigt tās personāla izvešanu ne ātrāk kā līdz jūlija beigām, lai nodrošinātu mierīgu pilnvaru pārņemšanu," sacīja ANO preses pārstāvis Mārtins Nesirki.

ANO aicinājusi Austrijas karavīrus atstāt lielāko daļu aprīkojuma Golānas augstienēs karavīriem, kas stāsies viņu vietā, kā arī garantēt, ka ANO klātbūtne saglabājas tādās stratēģiski svarīgās vietās kā Hermona kalns, sacīja amatpersona.

"Miera uzturēšanas operāciju departaments apliecina - tam ir pārliecība, ka Austrija, ņemot vērā tās ilgstošo un vērtīgo ieguldījumu misijā, veicot personāla atvilkšanu, paturēs uzmanības centrā misijas intereses," viņš norādīja.

Austrija sāka savu miera uzturētāju izvešanu no Golānas augstienēm trešdien, pastāvot bažām, ka kaujas Sīrijas nemiernieku un valdības karaspēka starpā var izvērsties pierobežas zonā un izraisīt sadursmes ar Izraēlu.

No 378 Austrijas karavīriem 67 Golānas augstienes jau ir pametuši, un Vīne apliecināja, ka pārējā kontingenta daļa tiks atvilka nākamu "divu līdz četru nedēļu laikā".

ANO "nevilcinoties vēršas pie valstīm, kas, iespējams, varētu piedāvāt karavīrus Austrijas karavīru aizstāšanai", sacīja Nesirki.

ANO "zilās ķiveres" patrulē Golānas augstienēs kopš 1974.gada, uzraugot pamieru, ar kuru 1973.gadā tika izbeigts Izraēlas un arābu karš.

Izraēla okupēja Golānas augstienes 1967.gadā, tomēr starptautiskā sabiedrība Sīrijas teritoriju aneksiju nav atzinusi.

Izraēlas laikraksts "Haaretz", atsaucoties uz anonīmu Telavivas amatpersonu, ceturtdien vēstīja, ka ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns sācis sarunas ar Zviedriju par iespējamo tās karavīru piedalīšanos Apvienoto Nāciju Golānas augstieņu miera uzturētāju misijā.

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts atbalstījis ideju, ka zviedru karavīri Golānas augstieņu ANO misijā varētu aizstāt austriešu kontingentu.

Bilts piekristu zviedru karavīru nosūtīšanai uz Golānas augstienēm plašāka Ziemeļvalstu kontingenta ietvaros, kurā piedalītos arī Somijas, Norvēģijas un Dānijas karavīri, vēstīja "Haaretz".

"Zviedri vēlas stiprināt UNDOF (ANO Norobežošanas novērošanas spēku) mandātu un pārvērst tos par stiprākiem spēkiem, kas spētu sevi labāk aizsargāt, ja tam tiktu uzbrukts," norādīja laikraksts.

Bans trešdien aicināja nodrošināt miera uzturētāju labāku aizsardzību un uzsvēra - tas ir "būtiski", ka misija tiek saglabāta.

Austrija nolēma atsaukt savus karavīrus no Golānas augstienēm pēc tam, kad Sīrijas nemiernieki 6.jūijā uz laiku bija sagrābuši savā kontrolē Kunaitiras robežpunktu uz Izraēlas-Sīrijas pamiera līnijas Golānas augstienēs. Kaujās tika ievainots filipīniešu miera uzturētājs. Tajā pašā dienā Sīrijas armijas spēkiem izdevies kontrolpunktu atkal atgūt savā pārziņā.

Austrija ANO misijā Golānas augstienēs piedalījusies kopš 1974.gada, un tā ir viena no valstīm, kas operācijai nodrošināja lielāko karavīru skaitu - ap 380 militārpersonām. Pavisam UNDOF līdz šim bija 1000 karavīru.

Oficiāli Izraēlas un Sīrijas starpā joprojām ir karš, tomēr ap abu valstu starpā noteikto pamiera līniju jau gadiem ilgi pamatā valdījis miers. Tomēr pēdējā laikā dažādu incidentu skaits Golānas augstienēs ir pieaudzis.

Situāciju pamiera zonā nestabilu padara arī tas, ka Sīrijas nemiernieki pēdējo pāris mēnešu laikā Golānas augstieņu pamiera zonā jau trīs reizes sagūstījuši ANO miera uzturētāju grupas.

Bīstamu spriedzi Telavivas un Damaskas attiecībās izraisījuši Izraēlas kara aviācijas uzlidojumi 3. un 5.maijā Sīrijas galvaspilsētas apkaimē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!