Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pasaulei līdz 2030. gadam katru gadu siltumnīcefekta gāzu emisijas jāsamazina par 7,6%, otrdien aicināja ANO Vides programma (UNEP), brīdinot, ka pretējā gadījumā tiks palaista garām iespēja izvairīties no postošām klimata izmaiņām.

Ja pasaulē netiks krasi un nekavējoties samazināta fosilā kurināmā izmantošana, Parīzes klimata pakta mērķis iegrožot klimata sasilšanu līdz 1,5 grādu līmenim "kļūs nesasniedzams", teikts UNEP ikgadējā ziņojumā "Emissions Gap" ("Emisiju plaisa").

Oglekļa emisijas šobrīd pieaug, salīdzinot datus ar analoģiskiem iepriekšējo gadu rezultātiem, un ziņojumā pausts brīdinājums - nav "nekādu pazīmju", ka emisijas tuvāko gadu laikā varētu sasniegt pagrieziena punktu.

Valstīm ir vismaz jātrīskāršo pašreizējos plānos paustā apņemšanās par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu, lai panāktu, ka tiek sasniegts mērķis un globālās temperatūras pieaugums tiek ierobežots zem 2 grādu atzīmes, teikts ziņojumā.

"Atbilstoši situācijai šobrīd ir sagaidāms, ka temperatūra šajā gadsimtā pieaugs par 3,4 līdz 3,9 grādiem, izraisot plašas un postošas sekas klimata jomā," brīdina ziņojuma autori.

2015. gada Parīzes klimata paktā valstis ne tik vien noteica minimālo 2 grādu mērķi, bet arī apņēmās tiekties pēc vēl ambiciozākā 1,5 grādu mērķa sasniegšanas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!