ANO līderi drīzumā Meksikā gaidāmajā klimata samitā pieprasīs "konkrētus rezultātus", jo globālā sasilšana pieņemas spēkā, un tas atspoguļosies arī nākamajā ziņojumā, pirmdien pavēstīja sanāksmes augsta ranga organizators, Apvieno Nāciju ģenerālsekretāra vietnieks plānošanas jautājumos Roberts Ors.

Viņš brīdināja, ka nākamajā ANO Starpvaldību klimata izmaiņu komisijas (IPCC) ziņojumā tiks sniegti daudz satraucošāki dati nekā iepriekš.

Šomēnes Meksikas kūrortpilsētā Kankunā tiksies 194 valstu pārstāvji, lai no 29.novembra līdz 10.decembrim otro reizi mēģinātu izstrādāt vienošanos par siltumnīcefekta gāzu emisijas iegrožošanu pēc 2012.gada, kad beigsies pašreizējā līguma termiņš.

Plānoto tikšanos aizēno pagājušā decembra Kopenhāgenas samits, kurš beidzās ar neveiksmi un apvainojumiem Ķīnai par juridiski saistošas vienošanās bloķēšanu.

Kā žurnālistiem izteicās Ors, valstu delegātiem, kas dosies uz Kankunu, "sev jāatgādina - jo ilgāk mēs kavējamies, jo vairāk mums nāksies maksāt gan dzīvību, gan naudas izteiksmē".

Savukārt Apvienoto Nāciju ģenerālsekretārs Bans Gimuns Kankunā plāno uzsvērt, ka "mums nevajadzētu meklēt mierinājumu klimata [izmaiņu] noliedzēju Sirēnas aicinājumā".

"Pierādījumi liecina tieši par pretējo, mēs nebūt nevaram atslābt," jo zinātnieki atzīst, ka klimata izmaiņas "norit paātrinātā veidā", mudina Ors. "Tā kā norit gatavošanās nākamajam IPCC ziņojumam, gandrīz viss tajā būs daudz dramatiskāks nekā iepriekšējā ziņojumā, jo par to liecina visi dati."

2007.gadā izdotajā ceturtajā IPCC novērtējumā bija teikts, ka globālā sasilšana ir "nepārprotama" un tās galvenais izraisītājs ir cilvēks.

Nākamais ziņojums, kura tapšanā iesaistīti tūkstošiem zinātnieku visā pasaulē, gaidāms 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!