Foto: AFP/Scanpix

ANO trešdien lūgusi 1,5 miljardus dolāru (790 miljoni latu), lai varētu sniegt dzīvībai nepieciešamo palīdzību sīriešiem, kas cieš dramatiskās humānas situācijas dēļ, vēsta aģentūra "Reuters".


"Šīs humānās krīzes svarīgums ir nenoliedzams," Ženēvā, paziņojot par līdzekļu nepieciešamību, teica ANO humāno lietu reģionālais koordinators Sīrijā.

519 600 000 dolāru (273 155 000 latu) nepieciešami palīdzībai Sīrijā, bet miljards dolāru (530 miljoni latu) gandrīz miljonam sīriešu bēgļu piecās valstīs. ANO norāda, ka kopējā summa ir visu laiku lielākais īstermiņa humānās palīdzības lūgums.

Sīrijas teritorijā globālās organizācijas aģentūras plāno palīdzēt četriem miljoniem cilvēku, no kuriem divi miljoni prezidenta Bašara al Asada un bruņoto nemiernieku cīņu dēļ ir pametuši savas mājvietas.

Ārvalstīs ir reģistrēti vairāk nekā 525 000 sīriešu bēgļu, bet jaunākās aplēses liecina, ka piecās valstīs, to skaitā arī Ēģiptē, 2013. gada pirmajā pusē palīdzība būs nepieciešama līdz miljonam bēgļu.

"Ja vien līdzekļi nenāks ātri, mēs nespēsim pilnībā reaģēt uz civiliedzīvotāju dzīvību glābšanas vajadzībām, kuri Sīriju pamet katru dienas stundu - daudzi patiesi bezcerīgā stāvoklī," norāda ANO Komisariāta bēgļu jautājumos reģionālais pārstāvis Panoss Mumtzis.

ANO aprēķini liecina, ka palīdzība ir nepieciešama 25% Sīrijas iedzīvotāju. Papildus līdzekļu pieprasīšana ir skaidra zīme, ka ANO paredz jau tā milzīgās humānās krīzes vēl tālāku pasliktināšanos, norāda BBC.

Katru dienu Turcijā, Libānā, Jordānijā un Irākā ierodas 2000 - 3000 sīriešu. Daudzi no tiem ir vai nu veci, vai ļoti jauni, daļai līdzi nav nekā cita, kā vien drēbes, kas mugurā. Tie ir pārguruši un traumēti.

ANO amatpersonas skaidro, ka bēgļi turpmāko gadu ir jānodrošina ar pārtiku, patvērumu, medicīnisko palīdzību un pat skolām.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" ziņām, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 40 000 cilvēku, bet simtiem tūkstoši iedzīvotāju devušies bēgļu gaitās.

 Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!