Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padome ceturtdien vienbalsīgi pieņēmusi rezolūciju, kurā Ziemeļkorejai noteiktas jaunas sankcijas, šādi izolēto komunistu valsti sodot par pagājušajā mēnesī veikto kodolizmēģinājumu.

Rezolūcijā ANO "melnajā sarakstam" pievienotas vēl divas individuālas personas un divas organizācijas, pastiprināti ierobežojumi attiecībā uz Ziemeļkorejas finanšu darījumiem, cita starpā arī uz plašiem norēķiniem skaidrā naudā, kas ir saistīti ar tās ieroču programmu.

Vēl pirms rezolūcijas pieņemšanas Ziemeļkoreja draudēja, ka Dienvidkorejas un ASV manevru dēļ jauns karš ir "nenovēršams".

Ziemeļkorejas armija "īstenos savas tiesības veikt preventīvu kodoltriecienu, lai iznīcinātu agresora militāros objektus", teikts komunistu valsts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Ziemeļkorejai tagad noteiktas vienas no bargākajām sankcijām, kādas ANO jelkad kādam režīmam izsludinājusi.

2094.rezolūcijā Drošības padome arī draud, ka tiks īstenoti "būtiski tālāki pasākumi", ja Ziemeļkoreja veiks jaunu kodolieroču vai raķešu izmēģinājumu.

Jaunajā rezolūcijā ANO sankciju sarakstam pievienota valdības zinātņu akadēmija un tirdzniecības uzņēmums.

Rezolūcijā arī pausts aicinājums vērīgāk uzraudzīt Ziemeļkorejas diplomātus. ASV amatpersonām ir aizdomas, ka Ziemeļkorejas diplomāti pārvadā skaidru naudu somās, šādi apejot finanšu sankcijas.

Drošības padome pauž satraukumu, ka Ziemeļkoreja "ļaunprātīgi izmanto privilēģijas un imunitāti", kas ir noteiktas diplomātiskajās konvencijās.

Rezolūcijā noteikts, ka ar Ziemeļkorejas ieroču programmu saistīto finanšu transakciju aizliegums ir jāattiecina arī uz plašajiem norēķiniem skaidrā naudā.

Iepriekšējās rezolūcijās valstīm tika dotas tiesības pārbaudīt Ziemeļkorejas kravas kuģus. Tagad šādas pārbaudes noteiktas par obligātām. Jaunajās sankcijās valstis aicinātas noraidīt lidmašīnas, par kurām ir radušās aizdomas, ka tajās varētu būt aizliegtas preces.

Iepriekš Drošības padome jau bija aizliegusi luksusa preču eksportu, bet šajā rezolūcijā pirmo reizi noteikts, ka uz Ziemeļkoreju aizliegts konkrētu juvelierizstrādājumu, jahtu, kā arī luksusa un sacīkšu automašīnu eksports.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!