Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ANO Ģenerālā asambleja pirmdien pieņēma rezolūciju, kas nosoda Krievijas īstenoto Krimas pussalas okupāciju un aicina "nekavējoties" atvilkt tās militāros spēkus.

Rezolūcija tika pieņemta ar 63 balsīm par un 19 pret, bet 66 valstis balsojumā atturējās un 45 nebalsoja.

Atšķirībā no ANO Drošības padomes rezolūcijām Ģenerālās asamblejas rezolūcijas nav juridiski saistošas, lai gan tās atspoguļo pasaules viedokli.

Rezolūcija pauž Ģenerālās asamblejas "nopietnās bažas par Krievijas Federācijas kā okupācijas varas pastiprināto Krimas militarizāciju", sagrābto Ukrainas militārās rūpniecības uzņēmumu izmantošanu un Krimas iedzīvotāju iesaukšanu Krievijas bruņotajos spēkos.

Tā pauž Ģenerālās asamblejas "galējās bažas par bīstamo saspīlējuma pieaugumu un nepamatoto Krievijas Federācijas spēka lietošanu pret Ukrainu".

Rezolūcija arī pauž bažas par Krievijas darbībām Melnās jūras daļās ap Krimu, Azovas jūrā un Kerčas šaurumā.

Rezolūcija atzinīgi novērtē Krievijas novembrī sagrābto trīs Ukrainas karaflotes kuģu 24 apkalpes locekļu atbrīvošanu un aicina uz "tālākām sarunām, lai nodrošinātu, ka Krievijas Federācija atbrīvo visus nelikumīgi aizturētos Ukrainas pilsoņus, un viņu drošu atgriešanos Ukrainā".

Krievija 2014. gada februārī okupēja un martā anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!