Foto: AFP/Scanpix

Spānijas varasiestādes, pirms Katalonijas neatkarības referenduma izvēršot represijas pret reģiona neatkarības atbalstītājiem, pēc visa spriežot, pārkāpj pilsoniskās tiesības, ceturtdien paziņoja ANO cilvēktiesību novērotāji.

ANO ziņotājs vārda brīvības jautājumos Deivids Kejs un ANO eksperts demokrātijas jautājumos Alfrēds de Sajass īpaši norādīja uz politiķu arestiem, apsūdzībām musināšanā, kas izvirzītas protestu līderiem, bloķētām tīmekļa vietnēm un mājokļu kratīšanu.

"Neraugoties uz referenduma nelikumību, Spānijas varasiestādēm ir pienākums ievērot šīs tiesības, kas ir būtiskas demokrātiskām sabiedrībām," paziņojumā norādīja eksperti.

"Pasākumi, kurus mēs pieredzam, ir satraucoši, jo, pēc visa spriežot, ar tiem tiek pārkāptas fundamentālās individuālās tiesības", paralizējot publiskās debates, viņi norādīja.

Katalonijas reģionālā valdība, neskatoties uz Spānijas varasiestāžu spiedienu, paudusi apņēmību sarīkot svētdien paredzēto referendumu, kuru Madride un Spānijas tiesas pasludinājušas par antikonstitucionālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!