ASV, iespējams, ir slepenas internēšanas nometnes par terorismu aizdomās turamajiem, kas izvietotas uz kuģiem, naktī no pirmdienas uz otrdienu paziņojis ANO īpašais vēstnieks cīņai ar spīdzināšanu Manfreds Novaks.

Domājams, ka šie kuģi atrodas Indijas okeānā. Saņemtas "ļoti daudz indikācijas", taču šīs ziņas nav iespējams nedz apstiprināt, nedz noliegt, uzstājoties Austrijas telekanāla ORF pusnakts programmā, pavēstīja Novaks.

Novaks, kurš vada Vīnes Ludviga Bolcmana cilvēktiesību institūtu, asi kritizēja Vašingtonu par atteikšanos ļaut ANO inspektoriem apmeklēt pretrunīgi vērtēto ieslodzījuma vietu Gvantanamo militārajā bāzē.

"Ja ir taisnība, ka tur viss ir tik brīnišķīgi, tad ASV Aizsardzības ministrijas interesēs būtu ļaut Gvantanamo [apmeklēt] neatkarīgiem ekspertiem," apgalvoja Novaks.

Vašingtona vienmēr ir noraidījusi apsūdzības par cilvēktiesību pārkāpumiem Gvantanamo nometnē, taču tās bijušie ieslodzītie izteikuši daudzas "nopietnas apsūdzības par spīdzināšanu".

Citu apsūdzību starpā, saņemtas sūdzības par ilglaicīgu turēšanu vieninieku kamerās un par aizliegumu tikties ar tuviniekiem un advokātiem.

Ja nebūs iespējams apmeklēt Gvantanamo bāzi, ANO savu ziņojumu, kas jāsagatavo līdz gada beigām, balstīs uz liecinieku sniegtajām ziņām, norādīja Novaks.

Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka galu galā Vašingtona piekritīs prasībai atļaut ANO pārstāvjiem inspicēt šo ieslodzījuma vietu. Pret ASV valdību vērstai "ārējais un iekšējais" spiediens pieaug, apgalvoja Novaks.

Gvantanamo līča militārajā bāzē Kubā ASV bruņotie spēki tur ieslodzījumā vairākus simtus personu, jeb tā saukto "nelegālo cīnītāju", kas apsūdzēti pret ASV vērstās teroristiskās aktivitātēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!