Foto: AFP/Scanpix/LETA

ANO eksperti pauž bažas par krievu algotņu lomu konfliktos Centrālāfrikas Republikā un viņu saistību ar cilvēktiesību pārkāpumiem.

Grupa ANO ekspertu pauda bažas, ka Centrālāfrikas Republikas valdība arvien biežāk izmanto privātos militāros algotņus un ārvalstu algotņus, kam esot arī tuvi kontakti ar ANO miera uzturētājiem.

Sevišķi ekspertus uztrauc Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" sadarbība ar drošības kompāniju "Sewa Security Services" un Krievijas uzņēmumu "Lobaye Invest Sarlu".

Šie uzņēmumi ir saistīti ar vardarbīgiem uzbrukumiem kopš Centrālāfrikas Republikas prezidenta vēlēšanām pērnā gada decembrī, secinājuši ANO eksperti.

Eksperti arī norādījuši, ka privāto kompāniju algotņi vairākkārt kontaktējušies ar ANO miera uzturētājiem, kas darbojas misijā MINUSCA.

"Šāda civilo, militāro un miera uzturētāju operāciju sapludināšana karadarbības laikā rada neskaidrību par leģitīmajiem mērķiem un palielina cilvēktiesību (..) pārkāpumu risku," norādījuši ANO eksperti.

Ziņojumi par cilvēktiesību pārkāpumiem ietver apsūdzības cilvēku masveida sodīšanā ar nāvi, cilvēku patvaļīgā aizturēšanā, cilvēku spīdzināšanā un piespiedu pārvietošanā.

Nesenās kaujas starp bruņotajiem grupējumiem un valdības karavīriem likušas pamest mājas aptuveni 180 000 cilvēku.

Centrālāfrikas Republika ir viena no nabadzīgākajām valstīm pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!