ANO īpašais ziņotājs tieslietās ceturtdien noslēdza vizīti Krievijā, izsakot kritiku par valsts tiesu tendenciozitāti un pakļaušanos "politiskajam spiedienam".

"Kritika izteikta attiecībā uz tiesnešu izvēles procesa caurskatāmību un par objektīvu kritēriju trūkumu, tiesu priekšsēdētājiem sadalot tiesu lietas," teikts ANO ziņotāja Leandro Despuji paziņojumā.

Preses konferences laikā Despuji piesauca "medijos minētos zināmos politiskās iejaukšanās gadījumus" un ziņas par varasiestāžu centieniem pret tiesnešiem izmantot "padomju telefona zvana sistēmu".

Despuji pavēstīja, ka ticies ar "Jukos" naftas impērijas dibinātāja Mihaila Hodorkovska advokātiem. Hodorkovskis, kuru tiesa atzinusi par vainīgu korupcijā, pašlaik izcieš astoņus gadus ilgu cietumsodu, taču kritiķi apgalvo, ka spriedums bijis politiski motivēts.

"Advokāti man teica, ka viņš ticis patvaļīgi notiesāts," sacīja Despuji, vienlaikus piebilstot, ka to, vai Hodorkovskis cietis no "diskriminējošas attieksmes", vēl jāpārbauda.

ANO pārstāvis atzinīgi novērtēja jaunievēlētā Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva solījumu pielikt punktu "tiesiskajam nihilismam", vērsties pret korupciju un aizsargāt cilvēktiesības.

Tomēr viņš arī pauda satraukumu, ka Krievija ir starp tām valstīm, par kurām Eiropas Cilvēktiesību tiesa saņem visvairāk sūdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!