Foto: AFP/Scanpix

Indijas iedzīvotāju skaits pēc 2028. gada pārsniegs pasaulē apdzīvotākās valsts Ķīnas iemītnieku daudzumu, atsaucoties uz jaunākajām ANO prognozēm, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēc 15 gadiem abu valstu iedzīvotāju skaits sasniegs 1.45 miljardus. Pēc tam Indijas iedzīvotāju skaits turpinās augt līdz gadsimta vidum, bet ķīniešu skaits pamazām samazināsies, liecina ANO aplēses.

Kopējais pasaules iedzīvotāju skaits no pašreizējiem 7.2 miljardiem līdz 2050. gadam varētu pieaugt līdz 9.6 miljardiem. Tas ir straujāks pieaugums, nekā iepriekš prognozēts. Pieaugums notiks galvenokārt uz jaunattīstības valstu, īpaši Āfrika, rēķina, paredz starptautiskā organizācija.

Paredzams, ka 49 pasaules vismazāk attīstītās valstis divas reizes palielinās iedzīvotāju skaitu – no 900 miljoniem 2013. gadā līdz 1.8 miljardiem 2050. gadā. ANO skaidro, ka prognozes ir pieaugušas pateicoties jauniem datiem par dzimstības rādītājiem vairākās valstīs.

Ievērojams iedzīvotāju skaita pieaugums paredzams Nigērijā, jau gadsimta vidū pārsniedzot amerikāņu skaitu. Bet ap 2100. gadu Nigērija iedzīvotāju skaita ziņā varētu sākt konkurēt ar Ķīnu, kuras iedzīvotāju skaits sāks samazināties ap 2030. gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!