ANO pārstāve ir ieradusies Turcijā, lai veiktu izmeklēšanu saistībā ar informāciju, ka pēdējā laikā ievērojami palielinājies sieviešu izdarīto pašnāvību skaits, informē ārvalstu prese.
Jakinas Ertukas uzdevums būs desmit dienu ilgās vizītes laikā savākt informāciju par notiekošo un ziņot par saviem atklājumiem ANO, raksta BBC.

Viņa arī novērtēs, cik lielā mērā lielais sieviešu pašnāvību skaits ir saistīts ar nesen pieņemtajiem bargākajiem sodiem par "goda noziegumiem".

Turcijas dienvidaustrumu pilsētā Batmanā šogad pašnāvību izdarījušas jau 36 sievietes, kas ir vairāk, nekā visa pagājušā gada laikā.

Daļa sabiedrības uzskata, ka pašnāvību iemesls ir pārlieku lielie ierobežojumi. Tiek uzskatīts, ka lielākā daļa ir piespiedu pašnāvības, kad meitenēm tiek pavēlēts atņemt sev dzīvību, lai ar asinīm nomazgātu ģimenes godu. Reizēm meitenes tiek ieslēgtas istabā ar virvi vai ieroci.

Par tā saucamo goda slepkavību veikšanu tiek lemts ģimenes sapulcē, un parasti tās veic vīriešu kārtas pārstāvji. Tomēr nesen veiktās reformas paredz bargākus sodus par šādiem noziegumiem, un neilgi pēc jauno likumu stāšanās spēkā palielinājās sieviešu pašnāvību skaits.

Turcijas valdība ir sākusi dažādas kampaņas, lai palielinātu informētību par vardarbību ģimenē, un mošejās tiek sludināta atteikšanās no noziegumiem, kas pastrādāti ģimenes goda nosargāšanai, tomēr iedzīvotāju mentalitātes mainīšana un gadiem ilgas tradīcijas izskaušana ir ļoti sarežģīts uzdevums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!