Foto: AP/Scanpix

Sīrijas valdības karaspēkam turpinot ofensīvu Alepo provincē, pie robežas ar Turciju ir sapulcējušies 20 000 sīriešu bēgļu, piektdien paziņoja ANO.

"Atbilstoši aplēsēm līdz 20 000 cilvēku ir sapulcējušies pie Bab as Salamas robežšķērsošanas punkta un 5000 līdz 10 000 cilvēku pārvietoti uz [netālo] Aazāzas pilsētu," sacīja ANO Humāno lietu koordinācijas biroja (OCHA) preses sekretāre Linda Toma.

Vēl 10 000 cilvēku pārvietoti uz kurdu pilsētu Afrīnu, Alepo provinces ziemeļdaļā.

"Šobrīd Afrīnas apgabalā ir viena valsts iekšienē pārvietoto personu nometne, un ir plāni šīs nometnes paplašināšanai," viņa sacīja.

"Kauju dēļ ir apturēti lielie palīdzības un piegāžu maršruti no Turcijas robežas," viņa piebilda.

"Humānās palīdzības organizācijas reaģē uz pārvietoto personu vajadzībām, bet militārā konflikta turpināšanās padara piekļuvi grūtībās nonākušajiem iedzīvotājiem arvien sarežģītāku."

Sīrijas valdības karaspēks un Damaskai lojālie zemessargi ar Krievijas kara aviācijas atbalstu pirmdien sāka plašu ofensīvu Alepo provinces ziemeļos, atkarojot nemierniekiem vairākus ciematus un ieņemot viņu piegāžu ceļus.

Ofensīvas rezultātā tūkstošiem cilvēku devušies bēgļu gaitās, bet opozīcijas kaujinieki un mierīgie iedzīvotāji Alepo pilsētas austrumos nonākuši aplenkumā.

Ceturtdien Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu brīdināja, ka viņa valsts virzienā dodas 70 000 cilvēku. Turcijā jau šobrīd ir 2,5 miljoni Sīrijas bēgļu.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!