Foto: AFP/Scanpix
ANO Drošības padome svētdien pieprasījusi Ziemeļsudānai izvest armiju no naftas resursiem bagātās Abjejas provinces, kas atrodas pie robežas ar Dienvidsudānu, informē ārvalstu masu mediji.

"Drošības padomes locekļi aicina Sudānas valdību pārtraukt militāro operāciju un nekavējoties pamest Abjejas pilsētu un tās apkārtni," preses konferencē paziņoja Francijas pastāvīgais pārstāvis ANO Žerārs Aro.

Ziemeļsudānas armija sestdien ieveda reģiona galvaspilsētā 15 tankus un pilsētā bija dzirdami šāvieni. Par upuriem pagaidām ziņu nav.

Šā gada maijā Ziemeļu un Dienvidsudānas līderi vienojās izvest no strīdīgā Abjejas reģiona visus nelikumīgi ievestos abu pušu bruņotos spēkus un izvietot tajā Apvienotos spēkus. Tomēr pēdējā laikā spriedze reģionā atkal pieaug.

Piektdien Sudānas armija paziņoja, ka Dienvidsudānas militāristi uzbrukuši ANO miera uzturēšanas spēkiem. Incidents notika netālu no Dokūras ciema 10 kilometrus no Abjejas, kuru kontrolē Dienvidsudānas policija.

Dienvidsudāna jūlijā kļūs par neatkarīgu valsti – tā iedzīvotāji nolēma janvārī notikušajā referendumā, kurā vairākums vēlētāju nobalsoja par atdalīšanos no Sudānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!