Foto: AFP/Scanpix
Pēdējo 50 gadu postošākā sausuma dēļ ANO plāno atsevišķos Somālijas reģionos oficiāli izsludināt badu, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Neskatoties uz humānās palīdzības sniegšanu, stāvoklis šajā Āfrikas valstī nav uzlabojis, bet tieši otrādi - strauji pasliktinājies, liecina ANO dati. Taču, lai arī turpmāk valstij nodrošinātu palīdzību, labdarības organizācijām nepieciešamas garantijas, ka viņu cilvēkus neapdraudēs Somālijas noziedzīgie grupējumi.

Sausuma dēļ cietuši aptuveni 10 miljoni Somālijas cilvēku. Vairāki tūkstoši somāliešu devušies uz blakus reģioniem – Keniju un Etiopiju.

2009.gadā ar "Al Qaeda" grupējumu saistītā teroristu organizācija "Al Šaba" ārvalstu humānās palīdzības organizācijām aizliedza darboties Somālijas centrālajā un dienvidu reģionā. Taču nesen, redzot postošo sausumu, kaujinieki atļāva palīdzības organizācijām piegādāt valstij humānās palīdzības pakas.

BBC ziņo, ka ANO badu plāno izsludināt vismaz divos Somālijas reģionos, kur sausums, iekšējie konflikti un nabadzība novedusi pie traģiskām sekām. Šajos Somālijas reģionos vairāk kā 30% bērnu cieš no bada, kadru dienu pārtikas trūkuma dēļ bojā iet četri no 10 tūkstošiem bērnu.

Pēdējo reizi bads Somālijā oficiāli bija izsludināts 1992.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!