ANO kara noziegumu tribunāla virsprokurore Karla del Ponte pirmdien atklāja lietas izskatīšanu pret septiņiem bijušajiem Bosnijas serbu ģenerāļiem un citiem virsniekiem, kurus apsūdz saistībā ar 1995.gada Srebrenicas genocīdu.
Apsūdzētajiem, kuri visi ir vīrieši, izvirzītas apsūdzības kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci. Piecus no viņiem apsūdz vissmagākajā noziegumā - genocīdā.

Apsūdzētie - seši armijas virsnieki un viens policists - padevās tribunālam brīvprātīgi. Viņi apgalvo, ka neesot vainīgi.

Apsūdzēto skaita ziņā šī prāva ir līdz šim lielākā, kas sākusies Starptautiskajā kara noziegumu tribunālā. Paredzams, ka tā ilgs vismaz gadu.

Prāvas oficiālajā atklāšanā 14.jūlijā del Pontes runu tiesa pārtrauca par izteikumiem, pret kuriem protestēja aizstāvības advokāti, norādot, ka prokurores runa satur emocionālu aicinājumu un viņa neievēro noteikto procedūru.

Del Ponte, kura pirms trim dienām piedalījās Bosnijas asinspirts 11.gadadienas pieminēšanā, teica, ka viņa esot tikai uzskaitījusi "faktus".

Paredzams, ka pirmdien del Ponte teiks plašu runu pirms lietas nodošanas saviem palīgiem.

Prāvā nav divu galveno dalībnieku asinspirtī, kas sākās, kad karavīri Bosnijas serbu armijas komandiera Ratko Mladiča vadībā ieņēma ANO aizsargāto anklāvu un nogalināja līdz 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu.

Mladičs un viņa tā laika politiskais vadītājs Radovans Karadžičs joprojām ir brīvībā.

Saskaņā ar prokuratūras datiem Mladičs bija izstrādājis plānu noslepkavot visus musulmaņu vīriešus Srebrenicas iedzīvotāju vidū, kuri bija aizbēguši uz ANO spēku Nīderlandes kontingenta aizsargāto Potocari.

"Plašā un sistemātiskā Srebrenicas musulmaņu vīriešu slepkavošana sākās 13.jūlijā ap pulksten 11 rītā un turpinājās visu 1995.gada jūliju," teikts prokuratūras apsūdzībā.

Bosnijas serbu spēki turpināja nogalināt neaizsargātos Bosnijas musulmaņu vīriešus viņu anklāvā visu jūliju un augustu.

Pēc tam apsūdzētie mēģināja noslēpt slaktiņa pēdas, izrokot steigā apbedītos līķus un pārapbedot tos citā vietā, apgalvo prokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!