Foto: AP/Scanpix

ANO otrdien uzsāka procesu nākamā ģenerālsekretāra ievēlēšanai, pirmo reizi nosūtot vēstuli ar uzaicinājumu kandidātiem pieteikties pasaules vadošā diplomāta amatam.

ANO vadītāju desmitgadēm ilgi izraudzījušās piecas Drošības padomes pastāvīgās locekles Lielbritānija, Ķīna, Francija, Krievija un ASV lielākoties aiz slēgtām durvīm notiekošā procesā.

Taču Ģenerālās asamblejas septembrī pieņemta rezolūcija noņem daļu slepenības no šī procesa, aicinot kandidātus iesniegt savus CV un izklāstīt savu redzējumu par darbu.

Vēstule nosūtīta visām 193 ANO dalībvalstīm un tajā aicināts "pieteikt kandidātus ar apliecinātām vadības un pārvaldes spējām, plašu pieredzi starptautiskajās attiecībās un spēcīgām diplomātiskajām, komunikāciju un valodu prasmēm".

Pēc nedēļām ilgām sarunām, kur īpaši aktīvi iebildumus izteica Krievija, vēstuli parakstījusi šī mēneša Drošības padomes prezidente ASV vēstniece Samanta Pauere un Ģenerālās asamblejas prezidents Mogenss Liketofts.

Krievija iebilda pret konkrētu grafiku, ka kandidātiem jāpiesakās līdz pavasarim, un iebilda pret ierosinājumu, ka īpaši aktīvi jāmudina amatam pieteikties sievietēm.

Liketofts pavēstīja, ka pirmās kandidātu noklausīšanās notiks marta beigās un aprīļa sākumā, ļaujot dalībvalstīm uzdot jautājumus par viņu prioritātēm. Izvēlēšanās process sāksies jūlija beigās.

Nākamais ģenerālsekretārs amatā stāsies 2017. gada 1. janvārī, nomainot Banu Gimunu pēc diviem piecu gadu pilnvaru termiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!