ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pirmdien atklāja pasaules mēroga kampaņu, kuras mērķis ir pārtraukt pret sievietēm vērsto vardarbību.
Bans uzsvēra, ka vardarbība pret sievieti "nekad nav pieņemama, nekad nav piedodama, nekad nav paciešama".

"Vardarbība pret sievieti ir jautājums, kas nevar gaidīt," norādīja ģenerālsekretārs. "Vismaz viena no trīs sievietēm savas dzīves laikā var tikt piekauta, piespiesta uz seksu vai citādi pazemota (..) Nevienā valstī, nevienā kultūrā neviena sieviete, jauna vai veca, nav pasargāta no šī posta."

Bans piebilda, ka pirmsdzemdību dzimuma šķirošanas prakse neskaitāmam skaitam sieviešu "liedz pat tiesības uz eksistenci".

Viņš norādīja, ka "šodienas bruņoto konfliktu ieroču vidū ir izvarošanas, seksuālā vardarbība un bērnu nolaupīšana, padarot tos par karavīriem vai piespiežot iesaistīties seksuālā verdzībā".

Bans pavēstīja, ka kampaņa ilgs līdz 2015. gadam, tās beigu datumu pieskaņojot tā saukto tūkstošgades attīstības mērķu izpildes termiņam.

Ģenerālsekretārs aicināja ANO Drošības padomi, pamatojoties uz 1325. rezolūciju, izveidot mehānismu pret sievietēm vērstās vardarbības monitoringam.

2000. gada oktobrī pieņemtā rezolūcija aicina ANO dalībvalstis pasargāt sievietes no vardarbības, paaugstināt viņu statusu sabiedrībā un viņu lomu lēmumu pieņemšanas institūcijās.

Bans vērsās pie vīriešiem visā pasaulē aicinot "ar savu piemēru uzņemties vadību, lai nepārprotami liktu saprast, ka vardarbība pret sievietēm ir pūļa pastrādāts noziegums un ka vēršanās pret to ir goda lieta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!