Foto: AP/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns piektdien paziņoja, ka viņš sāks plašu izmeklēšanu par Sīrijā šomēnes notikušo uzbrukumu palīdzības konvojam, kurā tika nogalināti 18 cilvēki.

ANO iekšējā komisija "izvērtēs [19. septembra] incidenta faktus" un sniegts atskaiti Banam, kas "izlems par tālākajiem soļiem", teikts ANO paziņojumā.

Bans mudināja visas puses sadarboties ar izmeklēšanas komisiju. ANO jau iepriekš brīdinājusi, ka uzbrukums konvojam var tikt atzīts par kara noziegumu.

ASV apsūdz Krieviju uzlidojuma sarīkošanā, bet Maskava to noliedz, sakot, ka Vašingtona izvirza apsūdzības, lai novērstu uzmanību no ASV vadītās koalīcijas 17. septembra uzlidojuma, kurā tika nogalināti vairāk nekā 60 Sīrijas armijas karavīri.

Krievija arī apgalvo, ka virs rajona, kur 19. septembrī tika apšaudīts palīdzības konvojs, atradies ASV koalīcijas bezpilota lidaparāts. Vašingtona to noliedz.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!