Foto: AFP/Scanpix/LETA

ANO ir "ārkārtīgi satraukta" par humānās situācijas pasliktināšanos Lībijā, naidīgo grupējumu starpā kaujām galvaspilsētā Tripolē un tās apkaimē kļūstot intensīvākām.

Pēdējo dienu laikā Tripolē "dramatiski pastiprinājušās civilistu rajonu artilērijas vienlaidu apšaudes", pirmdienas vakarā pavēstīja ANO misija Lībijā. Pieci civilisti nogalināti un vismaz 28 ievainoti.

Vienlaidu triecieni, kuros cietušas slimnīcas un citi veselības aprūpes objekti, tīši sagrauta elektrības, degvielas un ūdens padeve, apturēta pārtikas piegāde, ir starptautisko humāno tiesību pārkāpums, un šādi uzbrukumi var tikt atzīti par kara noziegumiem, teikts paziņojumā.

Kopš pērnā aprīļa Lībijas austrumos bāzētie Halifas Haftara spēki ielenkuši Tripoli, cenšoties to atkarot ANO atbalstītajai nacionālās saskaņas valdībai.

Pēdējo dienu laikā Tripoles valdība nākusi klajā ar paziņojumiem, ka tā ir atguvusi kontroli pār Lībijas rietumdaļas piekrasti, tās bruņotajiem spēkiem cenšoties Haftaram atkarot stratēģiski svarīgo Tarhunas pilsētu.

ANO arī pauda bažas par humānās situācijas pasliktināšanos Tarhunā, militārās eskalācijas rezultātā pilsētā un ap to izraisoties jaunam pārvietoto civilistu vilnim.

ANO misija aicināja visas puses atjaunot elektrības un gāzes padeves iedzīvotājiem, kā arī atkārtoti pauda aicinājumu panākt pamieru humānu mērķu vārdā.

Kopš 2011. gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!