Foto: AFP/Scanpix
Bēgot no konflikta savā valstī, Sīriju pametuši jau vairāk nekā 1,5 miljoni cilvēku, piektdien paziņojusi ANO bēgļu aģentūra, brīdinot, ka patiesais bēgļu skaits var būt vēl daudz lielāks, jo šie dati aptver tikai tās personas, kas reģistrējušās palīdzības organizācijās.

Katru mēnesi tiek reģistrēti aptuveni 250 000 sīriešu bēgļu, norādīja ANO augstākā bēgļu komisāra (UNHCR) preses pārstāvis Dens Maknortons.

"Bēgļi stāsta mums, ka pieaugošās cīņas un kontroles maiņa pār pilsētām un ciematiem, sevišķi konfliktu rajonos, pamudina arvien vairāk un vairāk cilvēku nolemt aizbraukt," atzīmēja Maknortons, piebilstot, ka pēdējo mēnešu laikā vērojama sevišķi strauja situācijas pasliktināšanās.

Viņš uzskata, ka patiesais bēgļu skaits, visticamāk, pārsniedz 1,5 miljonus, jo daudzi sīrieši nereģistrējas bēgļu statusā.

Ir izplatījušās baumas, ka reģistrēšanās bēgļu statusā var apdraudēt drošību, norādīja Maknortons, vienlaikus piebilstot, ka palīdzības aģentūras aicina bēgļus reģistrēties, lai viņi varētu oficiāli saņemt palīdzību.

Tomēr UNHCR nav viegli tikt galā ar augošo bēgļu skaitu un plaisa starp vajadzībām un pieejamajiem resursiem turpina plesties arvien lielāka, atzina Maknortons.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka aģentūra turpina palīdzēt grūtībās nonākušajiem cilvēkiem Sīrijā un sīriešu bēgļiem kaimiņvalstīs.

Nemieri Sīrijā sākās 2011.gada martā un pakāpeniski ir pārauguši asiņainā pilsoņu karā.

Lielākā daļa sīriešu bēgļu patvērumu raduši Sīrijas kaimiņvalstīs - Libānā, Turcijā, Irākā un Jordānijā.

Jordānijā UNHCR reģistrējušies vai uz reģistrāciju gaida 474 000 sīriešu bēgļu, bet Libānā - vairāk nekā 470 000.

Turcijā sīriešu bēgļu skaits sasniedzis jau 347 000, Irākā 147 000, bet Ēģiptē - gandrīz jau 67 000, liecina UNHCR publiskotie dati.

Tikmēr pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits pārsniedzis jau 4,25 miljonus.

Sasummējot Sīrijā pārvietoto personu skaitu ar to sīriešu skaitu, kas devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, UNHCR secinājusi, ka kopš konflikta sākuma savas mājas bijusi spiesta pamest vairāk nekā ceturtā daļa no 22,5 miljoniem iedzīvotāju, kas pirms konflikta dzīvoja Sīrijā.

Konfliktā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 90 000 cilvēku, liecina ANO dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!