Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas konflikts radījis jau teju 144 miljardos ASV dolāru mērāmus ekonomiskos zaudējumus, secināts trešdien publiskotajā ANO ziņojumā.

Ziņojuma autori norāda, ka milzīgos zaudējumus kopš pilsoņu kara sākuma 2011. gadā radījis rūpniecības sabrukums, neskaitāmu uzņēmumu slēgšana, kā arī kapitāla aizplūšana.

Sīrijas tautsaimniecības stāvoklis tiek raksturots kā katastrofāls, veselības aprūpes sistēma ir sabrukusi, bet izglītības sistēma ir uz sabrukuma robežas.

"Līdz 2013. gada nogalei kopējie ekonomiskie zaudējumi kopš konflikta sākuma tika lēsti uz 143,8 miljardiem dolāru, kas pie konstantām cenām ekvivalenti 276% no 2010. gada IKP," teikts ANO ziņojumā.

2013. gada nogalē trīs no četriem sīriešiem bija spiesti dzīvot nabadzībā, un vairāk nekā puse no 20 miljoniem iedzīvotāju dzīvoja ārkārtēja nabadzībā.

Asiņainā pilsoņu kara dēļ Sīrija no valsts ar vidējiem ienākumiem noslīdējusi līdz valstij ar "zemu humāno attīstību", kas galvenokārt skaidrojams ar milzīgajām problēmām, kas kara dēļ ietekmējušas valsts ieņēmumus un nodarījušas smagu triecienu izglītības un veselības aprūpes nozarēs.

"Nabadzības apmērs Sīrijā sasniedzis katastrofālu līmeni, lielākais vairums sīriešu cenšas nodrošināt sev elementāru iztiku, un daudziem tas vairs neizdodas," lasāms ziņojumā.

Tikmēr cenas ikdienā nepieciešamākajām precēm katastrofāli pieaugušas. Jogurta, siera un olu cena paaugstinājusies par 360%, bet citiem produktiem tā pakāpusies par teju 300%.

Aptuveni puse darbspējīgo jeb 2,67 miljoni no pieciem miljoniem darbspējīgā vecumā esošo sīriešu palikusi bez darba.

Sīrijas konfliktā kopš tā izraisīšanās 2011. gada martā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 162 000 cilvēku, šomēnes pavēstīja Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Organizācija, kas paļaujas uz avotu tīklu pašā Sīrijā, pavēstīja, ka dokumentēto nāves gadījumu skaits sasniedzis 162 402. Bojāgājušo vidū ir 53 978 mierīgie iedzīvotāji, arī 8607 bērni.

Dzīvību zaudējis 42 701 bruņotās opozīcijas karotājs, arī 13 500 džihādistu grupējumu - tādu kā ar "Al Qaeda" saistīto "Al Nusra" un Islāma valsts Irākā un Levantē (ISIL) - karotāji.

Valdības bruņoto spēku rindās dzīvību zaudējuši 61 170 karavīru, ieskaitot 37 685 armijas karavīrus un 23 485 zemessargus.

SOHR arī dokumentējusi 438 Libānas šiītu grupējuma "Hizbollah" karotāja nāvi. Dzīvību, karojot režīma pusē, zaudējuši vēl 1224 citi nesīrieši. Vēl ir apstiprinātas ziņas par 2891 neidentificētu bojāgājušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!