Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdības spēki un tos atbalstošais kaujinieku grupējums "Shabbiha" ir pastrādājuši kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci, tostarp slepkavības un spīdzināšanas, trešdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ekspertu komisija.

Par komisijas Ženēvā prezentēto ziņojumu vēstīja ārvalstu ziņu aģentūras un plašsaziņas līdzekļi.

ANO 47 valstu Cilvēktiesību padomes ieceltā ekspertu komisija vaino Sīrijas valdību un tai pietuvinātos kaujiniekus par vairāk nekā simts civiliedzīvotāju nogalināšanu Hulas ciemā maijā, kad gandrīz puse no upuriem bija bērni.

Ziņojumā norādīts, ka slepkavības, nogalināšana bez tiesas, spīdzināšana, seksuāla vardarbība un uzbrukumi, kritiski neizvērtējot to mērķus, liecina, ka ir iesaistītas arī Sīrijas valdības un bruņoto spēku augstākās amatpersonas.

ANO ekspertu komisija secinājusi, ka arī nemiernieki, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, ir pastrādājuši kara noziegumus, tostarp slepkavības, nogalināšanu bez tiesas un spīdzināšanu, bet viņu pārkāpumi "nesasniedz to nopietnību, biežumu un apmēru", ko sasniedz armijas un drošības spēku pastrādātie.

Saskaņā ar Londonā bāzētās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" apkopoto informāciju kopumā nemieros Sīrijā pret prezidenta Bašara al Asada režīmu kopš pagājušā gada marta dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, no tiem lielākā daļa civiliedzīvotāju.

Apvienoto Nāciju Organizācija, kas arī sākotnēji publicēja datus par nemieros Sīrijā bojāgājušajiem, janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot protestos bojāgājušo skaitam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!