Šogad pieaudzis bēgļu un migrantu skaits no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem, kuri pa jūru sasnieguši Eiropu, otrdien paziņoja ANO bēgļu aģentūra (UNHCR).
Līdz oktobra beigām Itālijas krastus ar laivām sasnieguši teju 30 000 cilvēku, salīdzinot ar 19 900 visā 2007.gadā. Maltā pirmajos deviņos mēnešos pa jūru no Āfrikas ziemeļiem ieradušies teju 2600 cilvēku, salīdzinot ar 1800 pagājušajā gadā.

Pieaudzis cilvēku skaits, kas gājuši bojā, mēģinot šķērsot Vidusjūru un sasniegt Itāliju vai Maltu, - šogad miruši vai pazuduši 509 cilvēki, salīdzinot ar 471 visā 2007.gadā, paziņoja UNHCR.

Arī Grieķijas sniegtie dati par šī gada pirmajiem septiņiem mēnešiem liecina par migrantu skaita palielināšanos - no janvāra līdz jūlijam kontinentālo daļu vai salas sasnieguši 15 000 cilvēku, salīdzinot ar 19 900 visā 2007.gadā.

Savukārt Spānijā un tai piederošajās Kanāriju salās no janvāra līdz oktobrim pa jūru ieradušies 10 700 cilvēku, taču tas ir mazāk nekā 2007.gadā, kad ieradās 18 000 cilvēku.

"Visvairāk Eiropas dienvidos pa jūru ierodas cilvēki no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem," sacīja UNHCR preses pārstāvis Viljams Spindlers.

Starp tiem, kas mēģina sasniegt Eiropu, ir gan ekonomiskie migranti, gan bēgļi, kuru dzīve dzimtajā zemē būtu apdraudēta.

Kā pavēstīja UNHCR, aptuveni trešdaļa migrantu, kas ierodas Itālijā pa jūru, pieprasa patvērumu un puse tiek atzīta par bēgļiem vai viņiem tiek piešķirta aizsardzība.

Maltā aptuveni 80% migrantu lūdz patvērumu un 60% iegūst bēgļu statusu vai cita veida aizsardzību. No Spānijas krastu sasniegušajiem patvērumu lūdz 3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!