Gandrīz trīs desmitgades pēc Kambodžas genocīda sākuma ANO pirmdien paziņoja, ka ir savākusi pietiekami daudz naudas, lai varētu notikt tiesas prāvas pret sarkano khmeru režīma līderiem, informē ārvalstu masu mediji.
Organizācijas pārstāvji preses konferences laikā solīja šim mērķim veltīt aptuveni 49 miljonus ASV dolāru, un Japāna vien sola piešķirt 27 miljonus dolāru.

Austrālija, Francija un Lielbritānija kopā savākušas 10 miljonus dolāru.

Kambodža ir gatava trīs gadu laikā samaksāt tiesai 16,8 miljonus dolāru no 73 miljoniem dolāru, kas nepieciešami lietu izskatīšanai.

“Mēs bijām paziņojuši, ka pilnu summu ir iespējams samaksāt trīs gadu laikā, un tiesas procesa uzsākšanai nepieciešama trešdaļa līdzekļu,” teica ANO ģenerālsekretārs Kofi Anans.

“Es ceru, ka drīzumā būs savākta summa, kas nepieciešama pirmajai iemaksai. Taču tas, visticamāk, nenotiks šī gada laikā,” viņš piebilst.

Genocīda laikā no 1975. līdz 1979.gadam sarkano khmeru “nāves laukos” no bada, spaidu darbiem vai nāvessoda gāja bojā aptuveni 1,7 miljoni cilvēku.

Režīma vadītājs Pols Pots nomira 1998.gadā, un savu tiesu nesagaidīs arī daļa no pārējiem sarkano khmeru vadoņiem, raksta Reuters.

Pirms tiesas procesa sākuma ANO ir jāpārliecinās, ka Kambodžas tiesa atbilst starptautiskajiem tiesu standartiem. Līdzās saviem Kambodžas kolēģiem pie šīm lietām strādās arī starptautiskie tiesneši un prokurori.

Lietu izskatīšanu ar nepacietību gaida daudzi valsts iedzīvotāji, no kuriem daudzi ir pārāk jauni, lai atcerētos 1975.-1979.gada režīma zvērīgumu, ko pārtrauca Vjetnamas iebrukums.

Kritiski noskaņoti analītiķi apsūdz Kambodžu procesa vilcināšanā, jo daži no pašreizējiem valdības locekļiem tolaik bija sarkano khmeru sabiedrotie, tajā skaitā arī premjerministrs Huns Sens, kurš režīma laikā bija augsta ranga komandieris.

Sarkano khmeru vadība tika gāzta 1979.gadā pēc Vjetnamas iebrukuma, un tad pie varas nāca Huns Sens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!