Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) īpašā sūtne Haiti trešdien mudināja nekavējoties izvietot specializētus starptautiskus spēkus, lai cīnītos pret bandu vardarbības saasināšanos un attīstītu Karību jūras reģiona valstu nepietiekami apgādātos un slikti aprīkotos policijas spēkus, raksta "Associated Press" (AP).

Taču Amerikas Savienotās Valstis un Kanāda atkal neizrādīja interesi vadīt šādu spēku grupu. To nebija gatava uzņemties arī neviena cita ANO Drošības padomes dalībvalsts.

Marija Izabela Salvadora, kura šomēnes pārņēma ar Haiti saistīto darbu ANO, brīdināja, ka kavēšanās ar konkrētu rīcību var izraisīt nedrošības palielināšanos visā Karību jūras reģionā un Latīņamerikā.

Viņa sacīja padomei, ka bandu vardarbība Rietumu puslodes nabadzīgākajā valstī izplatās satraucošā ātrumā apgabalos, kas iepriekš tika uzskatīti par drošiem galvaspilsētā Portoprensā un ārpus tās. Viņa minēja policijas un ANO skaitļus, lai ilustrētu "šokējošo noziedzības pieaugumu Haiti": noziedzīgie incidenti, kas ietver slepkavības, izvarošanas, nolaupīšanas, 2023. gada pirmajā ceturksnī palielinājās vairāk nekā divas reizes līdz 1647 no 692 tajā pašā periodā. 2022. gadā.

Trešdienas padomes sēdē ne ASV, kas tika kritizēta par iepriekšējām intervencēm Haiti, ne Kanāda, kuru ASV mēģināja pārliecināt par spēku vadīšanu, neizrādīja interesi uzņemties vadību. Tā vietā starptautiskā sabiedrība ir izvēlējusies noteikt sankcijas un nosūtīt militāro aprīkojumu un citus resursus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!